2019. november 20., szerda
Jolán

Egyéb Veszprém

Randevú egy életen át

Idén is jön a Házasság Hete!

Szerző: Szabó Eszter


Február 10. és 17. között Veszprém városát ellepik a házaspárok, hogy felhívják a figyelmet a család és a házasság fontosságára. A kezdeményezés közel két évtizede indult Angliából, Veszprémben ez lesz a hatodik alkalom, hogy létrejön a rendezvénysorozat, melynek mentora és életre hívója Héthelyi Réka.

Idén is meghirdették a rajzpályázatot óvodásoknak (fotó: Domján Attila, archív)

A programokat beharangozó sajtótájékoztatón elsőként Porga Gyula polgármester – a rendezvény fővédnöke – szólalt fel, és jelentette be, hogy a programsorozat helyszínei között szerepel többek között a Hangvilla és a Pannon Egyetem B aulája is, mivel olyan nagyszabású előadások lesznek, hogy elkel majd a 400-500 szék. Porga Gyula szintén büszkén mesélte el, hogy egy fiatal pár külön kérte, hogy hadd házasodjanak össze Veszprémben a Házasság Hetén, amiben az is érdekes, hogy a pár nem veszprémi, csak a megismerkedésük helyszíne a királynék városa.


Závodi Zsuzsanna és Porga Gyula ismertették az idei programokat (fotó: Domján Attila)

A Veszprémi Református Egyházközség lelkésze, Závodi Zsuzsanna ismertette a szlogent, vagyis a „randevú egy életen át” kifejezést. Elmondása szerint az évek múlásával – a házasság rutinjai mellett – nem múlik el a szeretet, a kötődés, hanem egyszerűen az ember öregszik, a kötelékek ugyanolyan szorosak maradnak, mint a házasság, a kapcsolat elején. Célként fogalmazta meg, hogy a népszerűsítés ne csak a középkorúakhoz érjen el, hanem a fiatalokkal is meg tudják értetni a házasság szentségét.

Darnai János szerint a fiatalok kevés hiteles példával találkoznak (fotó: Domján Attila)

Darnai János, a Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium lelki igazgatója szerint a fiatalok azért félnek a házasságtól és azért ijednek meg az elköteleződéstől, mert kevés hiteles példával találkoznak, hiszen sok a felbomlott házasság. Éppen ezért lesz jó, hogy a Házasság Hetén lehetőség nyílik kerekasztal-beszélgetéseken keresztül foglalkozni a témával.

Az egyetem aulájában Bedő Imre, a Férfiak Klubja elnöke is előadást tart (fotó: Gesztesi Ákos, archív)

Az egyhetes rendezvény a házaspárok megáldásával indul a Kálvin János parki veszprémi új református templomban. A házaspárokat köszönti és megáldja dr. Márfi Gyula érsek. Ahogyan már kiderült, a fiatalok megszólítása is cél, így a középiskolásoknak a Padányi Római Katolikus Iskola és a Davidikum várja tartalmas beszélgetésekre. Emellett az óvodások rajzpályázatban vehetnek részt, így papírra vetíthetik ki érzéseiket és gondolataikat a témával kapcsolatban. A pályázat tiszteletbeli elnöke M. Tóth Géza, az EKF nagykövete.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.