2019. november 19., kedd
Erzsébet

Egyéb Nagykanizsa

Rengeteg kérdést hordozunk

A Biblia mai válaszai

A Bibliának a XXI. század kérdéseire is tökéletes válaszai vannak, mondta lapunk kérdésére Steinbach József. A Dunántúl református püspöke a Kanizsai Esték előadás-sorozat idei első alkalmára érkezett, s az igehirdetésről tartott előadást a megújult gyülekezeti teremben.


– Az emberek nem változtak, s a problémák, egyéni, közösségi, közéleti, politikai és hatalmi kérdések is ugyanazok – fogalmazott a püspök. – A Bibliában, a háttérben, ott van az ókori Kelet történelme, és azok a helyzetek nagyon hasonlóak a maiakhoz. A Biblia ezekre adja meg az isteni válaszokat.

Steinbach József igehirdetést tanít a pápai teológián, s kiemelte: a református egyház az Ige egyháza, így az igehirdetésnek központi szerepe van.


– Ennek éppen az a csodája, ha valaki felkészült, hogy miközben magyarázza a Bibliát, annak üzenete maivá lesz – emelte ki a Dunántúl püspöke. – A mostani kor embere is rengeteg kérdést hordoz magában, s ezekre kell megfelelni.

Steinbach József: Az igehirdetés lényege, hogy a bibliai üzenetet hogyan lehet élővé és hatóvá tenni a ma emberének (Fotó: Gergely Szilárd)

Steinbach József karácsonyra is olyan példát keresett, amellyel könnyen befogadhatóvá válik a bibliai üzenet.

– Arról prédikáltam, hogy Isten dicsősége karácsonykor felragyogott Jézus Krisztusban, ami a ma embere számára talán érthetetlen – mondta a püspök. – Éppen ezért elmeséltem a gyülekezetnek, hogy nemrégiben az R-GO 30 éves jubileumi koncertjére hívtak meg a lányaim. Ennek végén a zenekar frontembere azt mondta, sokaknak köszönettel tartozik, de leginkább Istennek, aki megtartotta őt és a zenekart, az egzisztenciát… Arról szólt az igehirdetésem, valahogy így ragyog fel a ma embere előtt Isten dicsősége. Aztán az ünnepi ebédnél a lányaim azt mondták: apa, nem lehetne egy kicsit egyszerűbben, világosabban, mert a barátaink alig értettek belőle valamit… Ekkor megalázkodott bennem a lélek, hogy még mindig nem tudunk elég érthetők lenni, mert elszakadt az üzenettől a példa.

Steinbach József szerint az igehirdetés lényege, hogy a bibliai üzenetet hogyan lehet élővé és hatóvá tenni a ma embere számára, aki keresi az értelmes és örökkévaló válaszokat az élete kérdéseire és problémáira. A Dunántúl püspöke hozzátette, van egy átfogóbb értelmezés, amely szerint aki a hit útján jár, az küldetésként megkapja, hogy a maga helyén, feladatában hirdesse Isten igéjét.

– Ez nem azt jelenti, hogy a munkahelyén „misszionáljon”, mert ott dolgozni kell, de ha az élet Isten-tiszteletét élve, hitelesen teszem a dolgom, akkor látszik rajtam ez a többlet, s erre előbb-utóbb rákérdezhetnek az emberek. Akkor pedig alázatosan és egyszerűen tudok válaszolni. Ez is igehirdetés.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.