2019. november 22., péntek
Cecília

Külföld

Terrortámadás Indiában! Sokan meghaltak

Öngyilkos merénylő robbantásos támadása ért csütörtökön egy félkatonai gépkocsioszlopot Kasmír indiai részén. A merényletben legalább 33-an meghaltak és kéttucatnyian megsebesültek – adta hírül az AP amerikai hírügynökség a helyi hatóságok és a biztonsági erők közlésére hivatkozva.

A sebesültek közül többnek válságos az állapota.


A robbanás az India és Pakisztán között vitatott hovatartozású terület legnagyobb városa, Szrinagar peremén történt. A merénylő robbanószerrel megrakott furgonnal nekihajtott a konvojban haladó busznak, amelyen legkevesebb 35 katona utazott. A támadásban a busz szinte teljesen megsemmisült és további öt jármű megrongálódott.

“A robbanás annyira erős volt, hogy a roncs láttán még azt sem lehet felismerni, busz volt-e vagy teherautó” – mondta biztonságiak egyik tisztje.

A rendőrség szerint szakadár lázadók állhatnak a merénylet mögött, a helyi sajtó pedig arról számolt be, hogy már azonosította is a támadót. Neve Ali Ahmed, és kasmíri lázadó.

A támadás elkövetőjeként a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű katonai csoport jelentkezett.

Kasmír kormányzója szerint Pakisztán áll a háttérben.

India és Pakisztán egyaránt magának követeli a jelenleg megosztott Kasmír egész területét. Az indiai uralom ellen 1989 óta harcolnak lázadók. 2000 és 2005 között olyan sok autórobbantásos támadást hajtottak végre, hogy India kénytelen volt bombabiztos páncélozott járműveket venni Kasmírban szolgáló katonái számára.

A kasmíri lakosság zöme egyébként egyetért a lázadok követelésével, miszerint egyesíteni kellene a területet vagy pakisztáni uralom alatt, vagy független állam megteremtésével.

Kapcsolódó Cikkek