EUR: 323,44 Ft
CHF: 290,88 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb Békéscsaba

Segít a választásban az iparkamara pályaorientációja

A pályaorientációs, a szakképzéshez kapcsolódó rendezvények tekintetében mozgalmas évet zárhatott a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Pályaválasztási vásár, pályaorientációs napok, szülői értekezletek színesítették a hétköznapokat.

Mészárosné Szabó Anna, a kamara szakképzési osztályvezetője elárulta, a pályaorientációs tevékenység sikerességének megítélése mindig nehéz. A számok alapján látszik, hogy rengeteget dolgoztak, rengeteg rendezvényen vettek részt tavaly. Viszont a nyolc osztályra épülő hároméves szakképzést választó tanulók száma ennek ellenére csökken. De azt is érdemes kiemelni, hogy az érettségi után szakmát tanuló diákok száma nagy a megyében. Sőt egyre többen érkeznek érettségivel a zsebükben a szakképzésre. A vállalkozások is szívesen alkalmazzák őket, mert idősebbek, megfontoltabbak.


Azt sajnos látniuk kell a szakembereknek, hogy a piac és a család is áraz – mondta az osztályvezető. Még mindig nem szimpatikus ma Magyarországon a nyolc általános iskola elvégzésére épülő szakképzés, a szakközépiskola választása. Viszont a programok mégis elérik céljukat. Most már tudnak az általános iskolák arról, hogy a kamara végez pályaorientációs tevékenységet, és ezt a lehetőséget ki is használják.

A nyolc általánosra épülő szakképzés még mindig nem túl népszerű
Fotó: Profimedia

Fontos lépés volt az is, hogy egyre több gimnáziumba el tudtak menni előadásokat tartani. Olyan elit gimnáziumokba, ahol a legtöbb diák számára az egyetemi diploma a cél. Ezzel kapcsolatban emelte ki Mészárosné Szabó Anna, hogy a pályaorientáció ezekre a területekre, a diplomás szakmákra is kiterjed. Azt is tudatosítani kell az oktatási intézményekben és a családokban, hogy az olyan szakmákhoz, mint az ügyvéd, az orvos, a pedagógus, az építészmérnök, szintén tudnak előadókat hívni. A kamara előadói életutakat, pályákat tud megmutatni, a konkrét szakmáról már annak képviselője beszél.


Egyre inkább átalakulni látszik maga a pályaorientáció is. Idővel nem globálisan, szakmákra kategorizálva történik majd, hanem valóban célirányosan. Például életpályákat vázol majd fel a megyei kórház vagy egy békéscsabai vállalkozás tekintetében. Ezt egyelőre csak a nagyobb cégek és intézmények tehetik meg, de arra is volt már példa, hogy kicsik fogtak össze. Szarvason az asztalosoknak nincs utánpótlásuk, évek óta nem indult ilyen képzés, ezért lépni akarnak az ügyben.

2019-ben is a tervek szerint folytatódnak a programok. Egy nyertes pályázatnak köszönhetően idén még többet fognak tudni megvalósítani, például azokat a táborokat, ahol ismételten a választott szakmákkal ismerkedhetnek meg a gyerekek.

Kapcsolódó Cikkek