2019. november 18., hétfő
Jenő

Egyéb Hódmezővásárhely

Sorsfordító kiállítás a Mezőgazdasági Karon

Február 4-én nyílt meg a Sorsfordítás – A paraszti társadalom felszámolása 1945–1962 című tárlat a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán.

Ez a 17. állomása a kiállításnak, amelynek a célja, hogy a fiatalokkal megismertesse, milyen szörnyűségeket kellett elszenvednie a paraszti társadalomnak az elmúlt században. Sokakat erőszakkal kényszerítettek földjeik átadására. Hódmezővásárhelyen is tízezreket érintettek ezek az intézkedések, amit a Csongrád megyéről szóló tabló dolgoz fel.


Hódmezővásárhelyen a Sorsfordítás – A paraszti társadalom felszámolása 1945-1962 című tárlat

– A kiállítás ötlete valójában Ö. Kovács József nevéhez fűződik, aki több könyvet is írt a vidéki társadalom életéről. Ő volt azok egyike, akik a magyar parasztság felszámolásának történetét is feldolgozták, elmesélték. A kiállítás célja, hogy a fiataloknak bemutassa ezeket a történeteket, hogy szembesüljenek a saját szüleik, nagyszüleik, dédszüleik történeteivel, saját településük történetével – mondta Galambos István, a Nemzeti Emlékezet Bizottság Hivatalának történésze.

Galambos István, a Nemzeti Emlékezet Bizottság Hivatalának történésze

A kiállítás néhány képe érzékletessé teszi, milyen módon követtek el bűnöket az elmúlt rendszerben, de ami nincs a tablókon, amit nem lehetett megörökíteni, aminek csak a lelkekben maradt nyoma, arra kell emlékeznünk.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.