2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Egyéb Hódmezővásárhely

Sorsfordító kiállítás a Mezőgazdasági Karon

Február 4-én nyílt meg a Sorsfordítás – A paraszti társadalom felszámolása 1945–1962 című tárlat a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán.

Ez a 17. állomása a kiállításnak, amelynek a célja, hogy a fiatalokkal megismertesse, milyen szörnyűségeket kellett elszenvednie a paraszti társadalomnak az elmúlt században. Sokakat erőszakkal kényszerítettek földjeik átadására. Hódmezővásárhelyen is tízezreket érintettek ezek az intézkedések, amit a Csongrád megyéről szóló tabló dolgoz fel.


Hódmezővásárhelyen a Sorsfordítás – A paraszti társadalom felszámolása 1945-1962 című tárlat

– A kiállítás ötlete valójában Ö. Kovács József nevéhez fűződik, aki több könyvet is írt a vidéki társadalom életéről. Ő volt azok egyike, akik a magyar parasztság felszámolásának történetét is feldolgozták, elmesélték. A kiállítás célja, hogy a fiataloknak bemutassa ezeket a történeteket, hogy szembesüljenek a saját szüleik, nagyszüleik, dédszüleik történeteivel, saját településük történetével – mondta Galambos István, a Nemzeti Emlékezet Bizottság Hivatalának történésze.

Galambos István, a Nemzeti Emlékezet Bizottság Hivatalának történésze

A kiállítás néhány képe érzékletessé teszi, milyen módon követtek el bűnöket az elmúlt rendszerben, de ami nincs a tablókon, amit nem lehetett megörökíteni, aminek csak a lelkekben maradt nyoma, arra kell emlékeznünk.

Kapcsolódó Cikkek