2019. november 17., vasárnap
Gergő, Hortenzia

Egyéb Sopron

Sulyok Gabriella nagyszabású kiállításra készül

Sopron az oltalom esszenciája
Sulyok Gabriella érdemelte ki tavaly a Pro Urbe Sopron díjat. A grafikusművész a vele készült interjúban elárulta: neki szülővárosa jelenti az oltalom esszenciáját, és ragaszkodása még komolyabb a leghűségesebb városhoz.

Sulyok Gabriellának szoros a kötődése Sopronhoz
Fotó: sulyokgabriella.hu

Sopron kultúrájáért elismerésben már kétszer is részesült. Hogyan fogadta a Pro Urbe Sopron díjat?
Rendkívül meglepő volt, mert én nem az a hangos közéleti ember vagyok. Nagyon jól esett a figyelem, amivel tulajdonképpen munkásságomat ismerték el. Ebben komoly szerepe van Sopronnak, a ragaszkodásom pedig egyre sűrűbb és komolyabb szülővárosomhoz.
Önnek mit jelent Sopron?
Sok éve rajzoltam egy látványtérképet a városról, amely nagyon megindító volt, és mindent beleadtam a rajzba, a Széchenyi téren még látható. Magával ragadott az egész soproniság, ahogy magam is beleláttam a szerkezetébe a rajzolás által. Nekem Sopron az oltalom esszenciája. Szeretek itt lenni, és minél többet kószálni a belvárosban.
Ön külföldön is élt?
Igen, és mondhatom, hogy a távollét ugyancsak formálta a Sopronhoz való kötődésemet. Irakban mentem férjhez, a kisfiammal kerültem ki, arab rokonaimhoz. Roppant érdekesen és tanulságosan telt az ottani időszak. Négy hónap után kerültem az Iraki Régészeti Múzeumhoz. Nagyon tartalmas volt az ottlétem, egy életre nyomott hagyott bennem. Öt évig tartott, és utána hazajöttünk Budapestre.


Fiatalon ismerkedett meg a művészettel
Fotó: sulyokgabriella.hu / Sulyok Miklós

Miért pont a grafikát választotta?

A döntésemben Sopron is szerepet játszott. A Gambrinus első emeletén működött Ágoston Ernő szabadiskolája, ahova tizenegy évesen elvitt édesanyám. Éppen élő modelleket rajzoltak, és engem is odaültettek. Profilt rajzoltattak velem. Annyira megragadott az egész miliő, a vonal, a tónus és a fény összhatása, hogy nem volt nehéz a választás. Később aztán megtanultam a rézkarctechnikát is.
Valamint filmesként is letette a névjegyét…
A diplomám után mentem a Színművészetire, rendező-operatőr szakra. Számítógépen végzek mindent, ezen vágok, de a rajzolást azért nem csinálnám számítógépen. A film az egy másik nagy varázs.
Végezetül: hogy ünnepli nyolcvanadik születésnapját?
A soproni kiállítást már tervezzük, szeretném, ha a Munkácsy Teremben lenne. Mivel nagy a tér, ezért egy összegzett anyagra gondoltam. Nem időzíteném kora tavaszra, de talán május tájékán ideális lenne megrendezni. Emellett Budapesten is felkértek egy tárlat megszervezésére, tehát nem unatkozom.


Sulyok Gabriella 1939. március 12-én Sopronban született. Számos önálló és csoportos kiállítása volt, korábban egyebek mellett Munkácsy Mihály-díjjal tüntették ki.

Számos önálló és csoportos kiállítása volt a művésznőnek
Fotó: sulyokgabriella.hu

Sulyok Gabriella munkái nem csak hazánkban, hanem külföldön is láthatók
Fotó: sulyokgabriella.hu

Sulyok Gabriella megtiszteltetésnek érzi az elismerést
Fotó: sulyokgabriella.hu

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.