EUR: 322,36 Ft
CHF: 287,95 Ft
2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Egyéb Sopron

Sulyok Gabriella nagyszabású kiállításra készül

Sopron az oltalom esszenciája
Sulyok Gabriella érdemelte ki tavaly a Pro Urbe Sopron díjat. A grafikusművész a vele készült interjúban elárulta: neki szülővárosa jelenti az oltalom esszenciáját, és ragaszkodása még komolyabb a leghűségesebb városhoz.

Sulyok Gabriellának szoros a kötődése Sopronhoz
Fotó: sulyokgabriella.hu

Sopron kultúrájáért elismerésben már kétszer is részesült. Hogyan fogadta a Pro Urbe Sopron díjat?
Rendkívül meglepő volt, mert én nem az a hangos közéleti ember vagyok. Nagyon jól esett a figyelem, amivel tulajdonképpen munkásságomat ismerték el. Ebben komoly szerepe van Sopronnak, a ragaszkodásom pedig egyre sűrűbb és komolyabb szülővárosomhoz.
Önnek mit jelent Sopron?
Sok éve rajzoltam egy látványtérképet a városról, amely nagyon megindító volt, és mindent beleadtam a rajzba, a Széchenyi téren még látható. Magával ragadott az egész soproniság, ahogy magam is beleláttam a szerkezetébe a rajzolás által. Nekem Sopron az oltalom esszenciája. Szeretek itt lenni, és minél többet kószálni a belvárosban.
Ön külföldön is élt?
Igen, és mondhatom, hogy a távollét ugyancsak formálta a Sopronhoz való kötődésemet. Irakban mentem férjhez, a kisfiammal kerültem ki, arab rokonaimhoz. Roppant érdekesen és tanulságosan telt az ottani időszak. Négy hónap után kerültem az Iraki Régészeti Múzeumhoz. Nagyon tartalmas volt az ottlétem, egy életre nyomott hagyott bennem. Öt évig tartott, és utána hazajöttünk Budapestre.


Fiatalon ismerkedett meg a művészettel
Fotó: sulyokgabriella.hu / Sulyok Miklós

Miért pont a grafikát választotta?

A döntésemben Sopron is szerepet játszott. A Gambrinus első emeletén működött Ágoston Ernő szabadiskolája, ahova tizenegy évesen elvitt édesanyám. Éppen élő modelleket rajzoltak, és engem is odaültettek. Profilt rajzoltattak velem. Annyira megragadott az egész miliő, a vonal, a tónus és a fény összhatása, hogy nem volt nehéz a választás. Később aztán megtanultam a rézkarctechnikát is.
Valamint filmesként is letette a névjegyét…
A diplomám után mentem a Színművészetire, rendező-operatőr szakra. Számítógépen végzek mindent, ezen vágok, de a rajzolást azért nem csinálnám számítógépen. A film az egy másik nagy varázs.
Végezetül: hogy ünnepli nyolcvanadik születésnapját?
A soproni kiállítást már tervezzük, szeretném, ha a Munkácsy Teremben lenne. Mivel nagy a tér, ezért egy összegzett anyagra gondoltam. Nem időzíteném kora tavaszra, de talán május tájékán ideális lenne megrendezni. Emellett Budapesten is felkértek egy tárlat megszervezésére, tehát nem unatkozom.


Sulyok Gabriella 1939. március 12-én Sopronban született. Számos önálló és csoportos kiállítása volt, korábban egyebek mellett Munkácsy Mihály-díjjal tüntették ki.

Számos önálló és csoportos kiállítása volt a művésznőnek
Fotó: sulyokgabriella.hu

Sulyok Gabriella munkái nem csak hazánkban, hanem külföldön is láthatók
Fotó: sulyokgabriella.hu

Sulyok Gabriella megtiszteltetésnek érzi az elismerést
Fotó: sulyokgabriella.hu

Kapcsolódó Cikkek

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.