EUR: 322,37 Ft
CHF: 287,51 Ft
2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb Győr

Svájcból tért haza Szabina a győri színpadra

Felcím: Nemzetközileg elismert szoprán a magyar lány

A magyar-svájci szoprán, Schnöller Szabina a Győri Nemzeti Színházban a Figaro házassága című vígoperában a grófné főszerepét énekli. Különleges élmény ez a művésznőnek, hiszen Győrből indult el a karrierje, amely Svájcban folytatódott, és töretlenül halad felfelé.


Budapesten született, mégis Győrben tanult. Hogy lehet ez?

Mindig tanárt választottam, soha nem intézményt. Németh Judit miatt jöttem a városba, ő volt az énekmesterem. Győr az egyik legjobb döntés volt a karrierem szempontjából. Nemcsak azért, mert rengeteget tanultam Judittól, hanem az egész főiskola felejthetetlen. Az itt eltöltött négy év volt talán a legszebb időszak az eddigi életemben. A négy év alatt Gábor József volt a korrepetitorom, és amit tőle tanultam, nem lehet szavakba önteni. Ha kimondom Győrt, nekem egy szívecske jelenik meg a gondolatomban.


Schnöller Szabina magyar-svájci szoprán, végre Magyarországon is hallható
Fotó: Soprano Média Kft.

Győr után hol folytatta a karrierjét?

Németh Judit Budapesten vitt el Polgár Lászlóhoz, aki meghallgatott, és azt mondta, menjek Zürichbe. Örömmel végeztem ott a mesterképzést, hiszen tőle tanulhattam. Hivatalosan két év volt, de kaptam tőle még egy évet ajándékba. Haláláig együtt dolgozhattunk, én pedig kint ragadtam.

A tehetség és a szorgalom Svájcban pedig utat tört…

Hihetetlen volt megélni, hogy milyen korrekten viszonyultak az emberhez, és mennyire elismerték, ha valaki jól dolgozott. Egy hónapja voltam kint, és kis újoncként A csavar fordul egyet című operában főszerepet kaptam. Utána pedig sorra jöttek a szerepek. Ahányszor már éppen indultam volna haza Magyarországra, mindig jött valami lehetőség. Ráadásul kint megismertem a magyar férjemet – aki hála istennek nem szakmabeli –, és most már 12 éve kint élek a családommal.

A művésznő Győrben jár főiskolára, Németh Judit volt az énekmestere
Fotó: Soprano Média Kft.

 

Schnöller Szabina már a próbák során is ragyogott a Grófné szerepében
Fotó: Orosz Sándor

Milyen újra Győrben?

Nagyon jó! Kicsit volt időm sétálgatni, felfedezni a régi helyeket. Nevettem is, mert az egyik régi kedvenc butikom még mindig nyitva van. Érnek ilyen apró örömök. A találkozásokat is várom, és a főiskolára is szeretnék majd visszatérni. A színházban nagyon jó a légkör, a kórus is szuper, szakmailag pedig a legjobbakat tudom mondani.

Schnöller Szabina sorra hódítja meg a nemzetközi színpadokat
Fotó: Soprani Média Kft.

Komfortosan érzi magát a grófné szerepében a színpadon?

Szabó Máté rendezése remek! És bár némileg modernizálta, megmaradt benne az, amiért én is szeretem az ilyen előadásokat: kiszakít a hétköznapokból, elfelejtet mindent. Ebben az előadásban mindent úgy találtak ki – a rendezéstől a díszletig, a kosztümökig –, hogy minden megfelelő. Megnéztem a többi szereposztással is a darabot, és nem érzem, hogy kifordították volna. Finom, ízléses, csak áthelyezték a mai korba. Megvan a gazdag, tehetős közeg – ami itt nem egy grófi udvar, hanem egy borbirtok – és az ő beosztottjaik. Tetszik, mert magyarul énekelünk, amit nagyon fontosnak tartok. Szerintem Szabó Máté is azt szerette volna elérni a rendezésével, amit én is érzek, ha nézem az előadást: a közönséget teljesen beszívja a darab. Mindenki tud valakivel azonosulni, esetleg több szereplővel is. És ez a lényeg. Hogy elfelejtsen mindent, és önmagát kezdje érezni a darabban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.