EUR: 334,42 Ft
CHF: 304,12 Ft
2019. november 22., péntek
Cecília

Külföld

Svédországi Magyarok: Érthetetlenek a családtámogatási terv körüli heves indulatok

Érthetetlen, hogy a bejelentett családtámogatási terv miért váltott ki heves indulatokat. Minden ország kormányának szuverén joga, valamint kötelessége, hogy lehetőségei szerint országa állampolgárainak a boldogulását elősegítse – közölte a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének vezetősége szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a szervezet mély aggodalommal szemléli választott hazája, Svédország és anyaországa, Magyarország kormányai között fennálló éles szemléletbeli ellentéteteket, amelyet az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akcióterv váltott ki.


“Svéd állampolgárokként büszkék vagyunk a világszerte elismert és irigyelt szociális hálóra, amely általános jólétet biztosít minden svédországi lakosnak. A bejelentett magyarországi családvédelmi terv is ezt szolgálja. Nem kirekesztő, hisz Magyarország minden állampolgára részesülhet a javasolt támogatásból, vallási vagy etnikai hovatartozástól függetlenül” – hangsúlyozták, hozzáfűzve, mindenki maga döntheti el, hogy él-e ezzel a lehetőséggel vagy sem.

Mint írták, a magyar kormány szándéka, hogy pozitív jövőképet teremtve, lehetőségei szerint olyan életfeltételeket kínáljon a Magyarországon élőknek, hogy helyben maradva, ott boldogulva tervezzék maguk és családjuk jövőjét.


“Úgy véljük, hogy ez a szándék vezérelte, vezérli Svédország kormányát is a svéd szociális intézkedések létrehozásában. Közös Európánk több mint ezeréves államiságának története is ezt sugallja. Szeretnénk, ha a jövőben Svédország és Magyarország kapcsolatát a kölcsönös megértés és egymás iránti tisztelet jellemezné” – áll a közleményben, azzal együtt, hogy erre komoly esélyt ad a két ország közötti kitűnő gazdasági és minden más vonalon tapasztalható együttműködés.

Bekérették szerdán a svéd külügyminisztériumba a magyar nagykövetet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Annika Strandhäll svéd társadalombiztosítási miniszterre tett kijelentései miatt.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akciótervről Annika Strandhäll azt a megjegyzést tette közzé a Twitteren, hogy “riasztó, ami Magyarországon történik”. “Most azt akarja Orbán, hogy több +igazi+ magyar gyermek szülessen”, s üzenetében továbbá azt állította: mindez a 30-as évek Németországát idézi, és a kormány kihasználja a magyar nőket.

A magyar külügyminisztérium válaszul bekérette a svéd nagykövetet, hogy tiltakozzon Strandhäll szavai ellen.

Semjén Zsolt “szegény beteg teremtménynek” nevezte a svéd tárcavezetőt. “Magyarországnak mit kellene akarnia, ha nem azt, hogy Magyarországon magyar gyerekek szülessenek (…) Amit az a szegény teremtés mondott, az maga az aberráció” – idézte Semjént az SVT svéd televízió.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Százéves italokat mentettek a tengerből

  Százéves italokat mentettek a tengerből

  Elképesztő rakománnyal jött fel a víz felszínére az Ocean X svéd merülőcsoport, akiknek 900 palack nedűt sikerült megmenteniük egy 1917-ben elsüllyedt hajóról.

 • Részegen ügyelt a radiológus

  Részegen ügyelt a radiológus

  Hatalmas lelki bánatában igen erősen felöntött a garatra egy radiológus Oroszországban, a gond ezzel csak az volt, hogy ezt munkaidőben tette.

 • A nap képe: Harci panda

  A nap képe: Harci panda

  Bemutatták a Belgiumban található Pairi Daiza állatkert 3 hónapos pandakölyök ikreit. A képen Bao Di, az ikerpár hím tagja látható, aki nyugodt nővérével ellentétben nagyon aktív, félelmetesen vicsorít a kis csöppség.