EUR: 322,14 Ft
CHF: 287,40 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Egyéb Sopron

Szakál Attilának a tánc és színház az élete

Vezetőbíróként járja a világot

Az idei év egyik nagy dobása lesz A szving meg a tangó című táncjáték a soproni Petőfi Színházban, amelynek munkálataiban aktívan részt vesz Szakál Attila. A koreográfussal arról beszélgettünk, hogy milyen szálak kötik Sopronhoz, és milyen feladatok teszik ki az életét.


Más szerepben is kipróbálhatta magát a koreográfus
Fotó: SZA

Szakál Attila szerint fontos az életben a zene és a tánc
Fotó: SZA

Milyen érzésekkel érkezik Sopronba?

Nagyon szeretek ide járni, mindig örömmel jövök. Kicsit sajnálom is, hogy nem költöztünk a városba, de a családi szálak Veszprémhez kötnek, oda járnak a gyerekek iskolába.


A szving meg a tangó című produkcióban koreográfusként dolgozik. Mit lehet elárulni a darabról?

A zeneiségét megalapozza a címe. Egyrészt Észak-Amerika húszas évekbeli swing- és jazz-zenei környezete szólal meg benne. A tangó vonatkozásában pedig Dél-Amerika, tehát Argentína zeneisége kerül előtérbe. Reméljük, egy új, üde színfoltja lesz az itteni kulturális életnek.

Vezetőbíróként bejárta a világ különböző pontjait. Mesélne erről?

Valójában a Divattánc és a Rock’n Roll Világszövetség bírója is vagyok, emiatt sokat utazom. Tavaly az év utolsó szakaszában például hat helyen jártam, de évente akár tíz-tizenöt alkalommal is repülőre ülök. Ezek a programok általában úgy néznek ki, hogy pénteken utazom és vasárnapra, hétfőre már véget is ér az esemény. Tokió, Akita, Kazany, Szocsi, Miami, Párizs – csak néhány hely, ahol jártam.

Hogyan lehet ilyen magas szintre eljutni?

Az adott világbajnokságra választják a zsűri tagjait a tapasztaltságuk alapján, így én is bekerültem ebbe a csapatba. Egy táncversenyen általában hét-kilenc bíró jelenik meg, akik különböző szempontok alapján értékelik a látottakat. Rendszeresen járok kongresszusokra is. Legutóbb például Moszkvában tartottam előadást a zene és a tánc kapcsolatáról.

És az ember és tánc kapcsolata?

Szülőkkel szoktam erről beszélgetni, és általában felteszem a kérdést, hogy mi van szükség arra, hogy ennyien járjanak táncolni. De ugyanúgy fel lehet tenni azt a kérdést is, hogy miért tanuljanak ennyien hegedülni és zongorázni. Feltételezzük, hogy ennyi művészre nem lesz majd szükség a „nagybetűs életben”. De akkor miért jó ez? A lényeg, hogy minél több művészeti ágat ismer meg egy gyerek, annál kreatívabb felnőtt válik belőle. Természetesen nem lehet mindenkiből művész, de a művészeti ágak a fejlődésüket segítik.

Nemzetközi bíróként járja a világot Szakál Attila
Fotó: SZA

Szakál Attila és Aida
A Sopronban is nagy sikerrel zárult Aida című produkcióhoz sok szállal kötődik Szakál Attila. Ő volt a magyarországi ősbemutató koreográfusa, illetve az Aida egyik számával sikerült elhoznia a barcelonai nagydíjat a Barcelona Dance Award versenyen.

Február 23-án tartják A szving meg a tangó című táncjáték bemutatóját a Soproni Petőfi Színházban. Ugyancsak ezen a hétvégén láthatja a közönség a Masha és a medve című produkciót, amelyben szintén dolgozott Szakál Attila.

Szakál Attila sok szállal kötődik Sopronhoz
Fotó: SZA

Kapcsolódó Cikkek