EUR: 334,69 Ft
CHF: 307,14 Ft
2019. november 13., szerda
Szilvia

Egyéb II.kerület

Szakály György: Készen állsz, amikor kopogtat a szerencse?

A Millenárison otthonra lelt Nemzeti Táncszínház vezetőjének munkáját, színházi szakmai tevékenységét a Művészeti Tanács tagjai segítik, köztük Szakály György Kossuth-díjas táncművész. A Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) rektorhelyettesét a táncosképzésről kérdeztük.

Szakály György Kossuth-díjas balettművész (Fotó: Csillag Pál)

A Magyar Táncművészeti Egyetem idén 8 fiút és 12 lányt ad a balett-táncos szakmának, közülük 2 fiú és 3 lány külföldi.


A partnerolás is jól megy a táncosoknak (Fotó: Czimbal Gyula)

Az MTE idei végzős táncosai klasszikus balett szakon (Fotó: Czimbal Gyula)

– Az MTE-n próbáljuk felkészíteni növendékeinket arra, hogy a világ nagyon megváltozott, sokkal nagyobbak az elvárások, mint 10-20 évvel ezelőtt. Aki klasszikus együtteshez szerződik, annak is legalább olyan magas szintű ismereteket kell szereznie a modern irányzatokban, mint aki ezt tanulta. Nem véletlen, hogy a nálunk folyó képzésben nagy hangsúlyt fektetünk a „partnerolásra”, arra, hogy a klasszikus balett szakos hallgatóink nyitottak legyenek a különböző stílusirányzatokban való jártasságra, a gyors tanulás képességére. Ez a kilenc év igen komoly és szerteágazó szakmai képzést biztosít számukra.

1967-ben, amikor Szakály György felvételizett az Állami Balett Intézetbe, Nyíregyházán egy rokona felültette a vonatra, és tizenévesen egyedül jött el Budapestre, úgy, hogy eredetileg a színművészet vonzotta. A Kossuth-díjas művészt arról kérdeztük, hogy könnyebb vagy nehezebb volt-e 50 éve táncossá válni.


– Az a kérdés: akar-e valaki balettművész lenni? Nekem nagy szégyen lett volna, ha nem fejezem be, amit elkezdek, és nem azon a szinten teljesítem, ahogy azt elvárják tőlem. Ma sem tudnám elképzelni magam másnak, mint fél évszázada.

A 63 esztendős táncos, az MTE most végzős, 9. évfolyamos balettes növendékeinek mestere a mai fiatalok helyzetét is reálisan látja.

– A táncos művész, és ehhez a létformához nem jó minta a világ. Egészen más lett az értékek megítélése. Nehéz a szakmai elhivatottságot a trendi viselkedéssel egyeztetni. Óriási tiszteletet érdemel, aki végigcsinálja ezt a kilenc évet, a neheze azonban ezután jön. Az élethez, a karrierhez, a pályához – a tehetség és akaraterő mellett – olyan mázli, olyan szerencse is kell, ami legalább egyszer mindenkinek megadatik. Erre azonban fel kell készülni, úgy kell várni, hogy ha itt van, képes legyek felismerni, és élni vele. El fog jönni a pillanat, amikor kopogtat a szerencse, és azt kérdezi: készen állsz?

Kapcsolódó Cikkek

  • A Felvidéken járt Miklós Péter

    A Felvidéken járt Miklós Péter

    A felvidéki Selye János Egyetem novemberben rendezte meg VII. Nemzetközi Tudományos Szimpóziumát Többség–kisebbség együttélés címmel.

  • Fakutyával táncoltak

    Fakutyával táncoltak

    Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.