EUR: 329,89 Ft
CHF: 301,37 Ft
2019. december 12., csütörtök
Gabriella

Külföld

Szakértő: A felek nem jutnak közös álláspontra az EU-arab csúcson

Az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint a felek nem jutnak közös álláspontra az Európai Unió és az Arab Liga vasárnap Sarm-es-Sejkben megkezdődött első csúcstalálkozóján.

Pócza István azt mondta, a résztvevők nehezen tudnak közös érdeket megfogalmazni úgy, hogy csak 24 európai ország és 13 Arab Liga-tagállam vesz részt a csúcson. Megjegyezte: az Arab Liga országainak elemzői szerint sem várható sok a találkozótól.


Ettől függetlenül a találkozó diplomáciai szempontból történelmi jelentőségű – mutatott rá. A csúcson nagyon fontos európai vezetők vesznek részt, köztük Angela Merkel német kancellár, aki migrációs szempontból irányadó, hiszen országa szigorítások felé fordult, így véleménye kiemelten fontos a csúcstalálkozón – fűzte hozzá Pócza István.

A migráció mellett a találkozó kiemelt témája a biztonság és a gazdasági fejlődés. A tárgyalásokat három csoportba szervezték: az Európa és az arab országok közötti gazdasági együttműködés, a globális kihívások és a regionális kérdések. Franciaország, Spanyolország, Lettország és Litvánia nem vesz részt a csúcson.


További cikkek:

Címkék

Kapcsolódó Cikkek