EUR: 335,41 Ft
CHF: 306,20 Ft
2019. november 18., hétfő
Jenő

Egyéb Székesfehérvár

Székesfehérvár a magyar katonák fővárosa

Miniszteri tájékoztató a honvédség átalakításáról

A Magyar Honvédség szervezeti átalakításáról és Székesfehérvárra gyakorolt hatásáról adott tájékoztatást Benkő Tibor Székesfehérváron. A honvédelmi miniszter a képviselő-testület, a külső szakmai bizottságok tagjai, a fegyveres testületek, valamint a történelmi egyházak képviselői előtt számolt be a Magyar Honvédség szervezeti, szakmai átalakításáról, a Székesfehérvárt érintő stratégiai fejlesztésekről. Ezután Cser-Palkovics András tartott sajtótájékoztatót Benkő Tibor miniszterrel és Korom Ferenc altábornaggyal, az MHP parancsnokával. Cser-Palkovics András az Országgyűlés, Magyarország kormánya és a Honvédelmi Minisztérium a Magyar Honvédség szervezeti átalakításáról szóló döntéséről szólva elmondta, ez olyan stratégiai jelentőségű lépéssorozat, amely meghatározza Székesfehérvár jövőjét. A városnak mindent meg kell tennie azért, hogy a katona jól végezze a feladatát, és családja, illetve ő maga is otthonként tekintsen Székesfehérvárra. Kijelentette: vannak olyan fejlesztések a város életében, amelyek a kormányzatnak is köszönhetően indultak el, de van néhány, amelynek az áttekintését Fehérvár vállalta.


Dr. Benkő Tibor szerint a térségben végbemenő változások miatt nem nézhetjük tétlenül az új biztonsági kihívásokat. Példaként említette a délszláv válság hatásait, amelyeket még mindig lehet érezni. A honvédelmi miniszter megemlítette az ukrán helyzetet, és beszélt arról, hogy a kibertérben ránk leselkedő veszélyeket sem hagyhatjuk figyelmen kívül.

– Kötelességünk, hogy szavatoljuk a békét és a biztonságot, ezért határozott úgy a kormány, hogy Magyarországnak szüksége van erős honvédségre, amely elkötelezett az ország védelme mellett. A katonai szervezeteket az önálló Magyar Honvédség parancsnokának kell vezetnie. A parancsnokságot nem Budapesten kívánjuk létrehozni, hanem egy olyan történelmi múltú városban, mint Székesfehérvár, amely mindig fontosnak tartotta a katonáit. Székesfehérvár lesz a jövőben a magyar katonák fővárosa – mondta.


A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, az is a tervek között szerepel, hogy fehérvári központtal létrejöjjön egy többnemzeti hadosztály. Ez Magyarország számára rendkívül fontos szervezet lesz, amely állandó felelősséggel tartozik a közép-európai térség biztonságáért is. Dr. Benkő Tibor megemlítette, a polgári életben sokszor úgy gondolkodnak az emberek, hogy egy ilyen fejlesztés veszélyt jelenthet a város számára. Úgy vélte, a katonák jelenléte békét és biztonságot jelent, nem pedig nyugtalanságot.

Korom Ferenc altábornagy 2019. január 1-je óta parancsnokként szolgál Székesfehérváron. A támogató, jó együttműködés példájaként említette a már itt szolgáló NATO-erőket integráló elem külföldi tagját, aki, miután befejezte szolgálatát, nem ment haza, hanem e várost választotta otthonául. Hallhattuk: a parancsnokság kialakításával 9 ezer fővel nőhet Székesfehérvár lakosainak száma.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.