EUR: 345,95 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Belföld

Szijjártó: Újraépülnek az amerikai–magyar kapcsolatok

Az amerikai külügyminiszter budapesti látogatása azt jelzi, hogy újraépül a magyar–amerikai kapcsolatrendszer politikai pillére – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Mike Pompeóval folytatott megbeszélését követően.

A tárcavezető elmondta: a tárgyalások egyik fő témája a két ország közötti védelmi együttműködés volt, amelynek kereteit egy 1997-ben aláírt, mára elavult szerződés rögzíti.


– Az új dokumentum szövegét, amely a többek között rögzíti az amerikai katonák magyarországi tartózkodásának jogi kereteit, másfél év tárgyalás után a múlt hét végén véglegesítették, most az Országgyűlés honvédelmi bizottsága elé kerülhet – közölte Szijjártó, aki arról is beszámolt, hogy előrehaladott tárgyalások folynak egy amerikai közép-hatótávolságú védelmi rakétarendszer beszerzéséről.

Fotó: Mészáros Diána

A külügyminiszter közleménye szerint Ukrajna ügyében megértést kért Mike Pompeótól, kinyilvánítva, hogy Magyarország „semmilyen geopolitikai játszma oltárán nem hajlandó feláldozni a kárpátaljai magyarság sorsát”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek