EUR: 326,32 Ft
CHF: 290,71 Ft
2019. május 24., péntek
Eszter, Eliza

Belföld

Szilágyi Péter: A magyar iskolák találkozója újabb nagy sikerű fórum

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Magyar Diaszpóra Tanács mellett még egy magas szintű fórumot sikerült életre hívni a diaszpórában élő magyaroknak a Hétvégi magyar iskolák találkozója című rendezvény részeként – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos.

A napilap szerdai számában megjelent cikk szerint Szilágyi Péter elmondta: a kifejezetten az oktatás területén dolgozókat megszólító programon való magas részvétel is jelzi, hogy a sokáig elhanyagolt diaszpóra élvezi a törődést.


A magyar kormány – régi adósságát törlesztve – 2010-től kezdve fontos célként határozza meg a diaszpórában élők és az anyaország közötti kapcsolatok rendezését, illetve a korábban meg nem szólított közösségekkel való viszony kiépítését, a szemléletmódváltás óta eltelt csaknem egy évtized pedig meghozta gyümölcsét. Mostanra ugyanis a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága a diaszpórában élők minden korábbinál nagyobb létszámát éri el programjainak köszönhetően, amelyek az identitás megőrzésén túl annak is kiemelt figyelmet szentelnek, hogy megteremtsék a közösségek fennmaradását biztosító feltételeket, valamint bevonják őket a Kárpát-medencei folyamatokba, növelve ezzel aktivitásukat a magyarság sorsának alakításában.

Ezek zászlóshajójának tekinthető a Kőrösi Csoma Sándor-program, amelynek az a célja, hogy a kiküldött ösztöndíjasokon keresztül megszólítsák a diaszpórában élő magyarokat, megszervezzék a közösségi és kulturális életüket és fejlesszük magyarnyelv-ismeretüket – magyarázta Szilágyi Péter. A 2013-ban induló program első évében 47 ösztöndíjas utazhatott 16 országba, 2018-ra azonban már 150 ösztöndíjas juthatott el 23 országba.


A miniszteri biztos szerint hasonlóan élénkítő hatással van a diaszpórára a világ különböző szegleteiben működő hétvégi magyar iskolák megszólítása. Mint mondta, a családok több száz kilométert is hajlandók utazni a hétvégéken, hogy a gyermekeik ezekben a – kezdetben szülői önszerveződésen alapuló, később hivatalos formát öltő – intézetekben tanulhassanak.

Több mint kétszáz ilyen magyar iskolával van kapcsolatban az államtitkárság, éppen ezért nem volt kérdés, hogy a tavaly első alkalommal megrendezett, rendkívül sikeres Hétvégi magyar iskolák találkozója című eseményt idén is megrendezzük – magyarázta Szilágyi Péter. Hozzátette: a pénteki programra 110-120 főt várnak a világ minden tájáról, ezzel is elősegítve az állandó kapcsolatot az anyaország és az intézmények között, ugyanakkor cél az is, hogy a résztvevők technikai tudást szerezzenek arról, hogyan kell a világban szétszórtan élő gyermekeket anyanyelvi ismeretekre tanítani.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek