EUR: 335,33 Ft
CHF: 306,48 Ft
2019. november 18., hétfő
Jenő

Egyéb

Színházi megemlékezés a Holokauszt Nemzetközi Napján, Nyíregyházán

Sárdi Mária, Kislány a pokolban holokauszt túlélő naplójából készült monodrámával emlékeztek meg a Holokauszt Nemzetközi Napjáról Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Színház Művész Stúdiójában. A címszerepet a helyi születésű Gunyecz Anna játszotta.

A főszerepet a helyi születésű Gunyecz Anna színésznő alakította

Gunyecz Anna felemelő és nagyszerű alakításával könnyeket fakasztott a nézők szemében. Az előadást megelőzően Rosenfled Dániel Imre, a MAZSISZEM elnöke, és a Nyíregyházi Zsidó Hitközség vallási vezetője emlékezett meg a 600 ezer és a 6 millió zsidó, cigány és más származású és vallású áldozatról. Majd az elhurcoltak és meggyilkoltak emlékére meggyújtottak 6 gyertyát, utána dr. Ulrich Attila Nyíregyháza alpolgármestere mondott, a mai faital generációknak is megfontolásra érdemes emlékbeszédet a vészkorszakról.
Mint Rosenfled Dániel Imre elmondta, nem lehet eléggé kiemelni ennek a darabnak az egyetemes üzenetértékét, amely vallástól, származástól  függetlenül, mindenkinek eljut a lelke mélyéig. Így történt ez az előadás után is, hiszen a nézők még hosszú percekig ülve maradtak, mert fel kellett dolgozniuk a látottakat, és halottakat. A darab egyébként immár tizenharmadik éve van repertoáron, a Kazán István Kamaraszínház műsorán. Gunyecz Anna színésznő nagyszerű, magas-színvonalú, értékkelbíró előadást valósított meg, a közönség pedig hatalmas vastapssal jutalmazta. A darabot színpadra alkalmazta és rendezte Kriszt László, akinek a rendezői tehetsége,
elhivatottsága példaértékű a keresztény-zsidó kultúra, Magyarország színházi kínálatában.


Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.