2019. június 19., szerda
Gyárfás

Egyéb

Színházi megemlékezés a Holokauszt Nemzetközi Napján, Nyíregyházán

Sárdi Mária, Kislány a pokolban holokauszt túlélő naplójából készült monodrámával emlékeztek meg a Holokauszt Nemzetközi Napjáról Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Színház Művész Stúdiójában. A címszerepet a helyi születésű Gunyecz Anna játszotta.

A főszerepet a helyi születésű Gunyecz Anna színésznő alakította

Gunyecz Anna felemelő és nagyszerű alakításával könnyeket fakasztott a nézők szemében. Az előadást megelőzően Rosenfled Dániel Imre, a MAZSISZEM elnöke, és a Nyíregyházi Zsidó Hitközség vallási vezetője emlékezett meg a 600 ezer és a 6 millió zsidó, cigány és más származású és vallású áldozatról. Majd az elhurcoltak és meggyilkoltak emlékére meggyújtottak 6 gyertyát, utána dr. Ulrich Attila Nyíregyháza alpolgármestere mondott, a mai faital generációknak is megfontolásra érdemes emlékbeszédet a vészkorszakról.
Mint Rosenfled Dániel Imre elmondta, nem lehet eléggé kiemelni ennek a darabnak az egyetemes üzenetértékét, amely vallástól, származástól  függetlenül, mindenkinek eljut a lelke mélyéig. Így történt ez az előadás után is, hiszen a nézők még hosszú percekig ülve maradtak, mert fel kellett dolgozniuk a látottakat, és halottakat. A darab egyébként immár tizenharmadik éve van repertoáron, a Kazán István Kamaraszínház műsorán. Gunyecz Anna színésznő nagyszerű, magas-színvonalú, értékkelbíró előadást valósított meg, a közönség pedig hatalmas vastapssal jutalmazta. A darabot színpadra alkalmazta és rendezte Kriszt László, akinek a rendezői tehetsége,
elhivatottsága példaértékű a keresztény-zsidó kultúra, Magyarország színházi kínálatában.


Kapcsolódó Cikkek