EUR: 335,12 Ft
CHF: 305,70 Ft
2019. november 19., kedd
Erzsébet

Egyéb Zalaegerszeg

Tesztüzemben az 5G-csúcshálózat

A rendszer stabilitását vizsgálják

Elindította első magyarországi szabványos ötödik generációs mobilhálózati tesztállomását Zalaegerszegen a Magyar Telekom. A cég a fejlesztésről még 2017-ben írt alá megállapodást a kormánnyal, a helyi önkormányzattal és az Autóipari Próbapálya Zala Kft.-vel.


Az Európai Unió korábban határozott arról, hogy 2020-ra minden tagállam legalább egy nagyvárosában kell lennie 5G-hálózatnak. A technológia előnye, hogy a jelenleginél tízszer nagyobb adatátviteli sebességet és rövidebb válaszidőt tesz lehetővé az informatikai kommunikációs eszközök között. Mindez nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a megyeszékhelyen épülő tesztpályán a legmodernebb körülmények segítsék az önvezető autók éles szituációban való kipróbálását. Ugyanis az 5G sávszélessége és gyorsasága már elegendő ahhoz, hogy az önvezető gépjárművek tesztelését is biztonsággal le tudják vezényelni. A fejlesztés jelenleg olyan fázisba érkezett, amelyben a kutatásban részt vevő cégek számára az 5G-hálózat tesztelése, egymáshoz illesztése elkezdődhetett. A Magyar Telekom a tesztüzem alatt az új rendszer stabilitását vizsgálja, emellett folyamatosan elemzik azt is, hogy a már meglévő hálózatokkal milyen kapcsolati együttműködésekre képes a rendszer, amely a későbbiekben folyamatosan új szoftverekkel bővül. Szakértők szerint az 5G-s mobilhálózat a jövőben a közlekedésen kívül például a mezőgazdaságban és az oktatásban is forradalmi megoldásokat hozhat, valamint átalakíthatja az orvostudományt, hiszen lehetőséget adhat arra, hogy a doktor a világ bármely pontjáról – személyes jelenléte nélkül – műtétet hajthasson végre. Általános európai elterjedése azonban várhatóan csak évek múlva történhet meg. Hazánkban jelenleg is ultragyors a mobilinternet-hálózat, átlagosan másodpercenként 42 megabites, ám az 5G hihetetlen sebességre, 1 gigabájtra képes ugyanennyi idő alatt. Ez 50-szer gyorsabb a mostaninál, és 10-szer az emberi látás észlelésénél, azaz tízszer gyorsabban reagál, mint amire a szemünkkel képesek vagyunk. A jóslatok szerint az önvezető autók világa már itt van a küszöbön, elterjedésük – amiben a tesztpályának köszönhetően Zalaegerszeg is jelentős szerepet fog játszani – várhatóan csak tíz év múlva kezdődhet el. Mindez olyan mértékben forradalmasítja majd az autóipart, mint a lovasszekér idején megjelenő automobilok. A várhatóan teljesen automatizált prototípusok, ha minden jól megy, már 2025-ben legördülhetnek a gyártósorokról.

 

Az 5G a az önvezető autók fejlesztésére, tesztelésére is alkalmassá teszi a tesztpályát

Már tesztelik, de hamarosan a tesztpálya környezetében is megvalósul a kísérleti 5G hálózat, amely – Európában is egyedülálló

Világviszonylatban is egyedülálló fejlesztés

Kapcsolódó Cikkek

  • A kórházigazgató emlékére

    A kórházigazgató emlékére

    75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

  • Zenével emlékeznek Ady Endrére

    Zenével emlékeznek Ady Endrére

    Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.