EUR: 326,80 Ft
CHF: 290,19 Ft
2019. május 21., kedd
Konstantin

Külföld

Theresa May: “nem fogadom el, ahogy a kilépők a Konzervatív Pártot jellemezték”

Theresa May szerint nem helytálló, ahogy a kormányzó brit Konzervatív Párt három volt prominens képviselője a pártot kilépésének indoklásában jellemezte.

A brit miniszterelnök, aki e minőségében a Konzervatív Párt vezetője is, a három egykori képviselőnek címzett, a Downing Street által csütörtök este nyilvánosságra hozott személyes levelében úgy fogalmazott, hogy a Konzervatív Párt “mérsékelt, nyíltszívű” politikai erő, és ezt kormányzati vívmányai is bizonyítják.


“Nem fogadom el azt a képet, amelyet pártunkról felvázoltatok” – áll May levelében.

A három befolyásos EU-párti alsóházi képviselő – Anna Soubry, Sarah Wollaston és Heidi Allen – előző nap jelentette be távozását a Konzervatív Pártból, mindenekelőtt a kormány Brexit-politikájával szembeni komoly fenntartásaikkal indokolva a lépést.


A kormányfőnek írt közös levelük szerint a párt egyre inkább a frakció legkeményvonalasabb Brexit-tábora, valamint a kisebbségben kormányzó Konzervatív Pártot kívülről támogató, nem kevésbé EU-szkeptikus észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP)szorításába kerül, és a brit politika jobbszárnya felé sodródik, feladva hagyományos értékeit és alapelveit.

Hozzátették: a Brexit mára teljes mértékben felszámolta a Konzervatív Párt modernizálására tett erőfeszítések eredményeit, a keményvonalas Brexit-tábor “párt lett a párton belül”, és Theresa May kormánya emiatt felelőtlen módon a megállapodás nélküli Brexit szakadéka felé sodorja az országot.

Csütörtöki válaszlevelében May azt írta: véleménye szerint a brit politikának nem szabad elkövetnie azt a hibát, hogy nem teljesíti a brit EU-tagságról 2016-ban tartott – a kilépésre voksolók szűk, nem egészen 52 százalékos többségű győzelmével végződött – népszavazás döntését.

Közölte: ő is a bennmaradásra szavazó 48 százalékhoz tartozott, de nagyon szilárd meggyőződése, hogy a parlament mindegyik tagjának kötelessége a többség döntésének végrehajtása.

A három egykori tory képviselő a konzervatív frakció EU-párti csoportjának volt szószólóiként azonban újabb népszavazást követel az uniós tagságról, és ugyanerről tárgyalt csütörtökön a kormányfővel a tory alsóházi frakción belül januárban megalakult, Right to Vote nevű kampánycsoport vezetője is. A csoport elnevezése szavazati jogot jelent, de értelmezhető olyan kifejezésként is, hogy helyénvaló lenne a szavazás.

Phillip Lee, a Right to Vote frakciócsoport elnöke a megbeszélés után “biztatónak” nevezte, hogy Theresa May meghallgatta érveiket. Hozzátette: előterjesztette a miniszterelnökkel tartott megbeszélésén a csoport azon véleményét is, hogy a kialakult patthelyzet miatt “szüneteltetni kellene” a Brexit-folyamatot.

A három egykori konzervatív képviselő a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt frakciójából hasonló okokból minap kivált nyolc képviselő független frakciócsoportjához (The Independent Group) csatlakozott.

A volt Labour-képviselők elutasítják a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn Brexit-politikáját, Corbyn ugyanis nem hajlandó elkötelezni magát a brit EU-tagságról tartandó újabb népszavazás mellett.

A legfrissebb felmérés szerint rohamosan növekszik a The Independent Group választói támogatottsága.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által a The Times című konzervatív napilap megbízásából elvégzett országos vizsgálat kimutatta, hogy az újonnan alakult politikai formációra – ha pártként indulna a következő parlamenti választásokon – a választók 14 százaléka szavazna.

A The Independent Group ezzel a harmadik helyen áll a konzervatívok és a Munkáspárt mögött, messze megelőzve a brit politika hagyományos harmadik pólusát, a Liberális Demokratákat, akikre a felmérés szerint alig 7 százalék voksolna.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek