2019. november 20., szerda
Jolán

Egyéb II.kerület

Tinidomb és szabadtéri tantermek is várják a hidegkútiakat

Jól halad Máriaremetén a Gyarmati Dezső Uszoda építése, amelynek idén nyárra tervezett befejezéséhez minden szükséges forrás rendelkezésre áll. A 2019 szeptemberében induló tanévben a környékbeli iskolák, óvodák számára így látogathatóvá válik az új sportuszoda, és elindulhat a vízilabda-utánpótlás nevelése. Ez utóbbit segíti majd a „háztól házig” vízilabdaprogram, amely megkönnyíti az iskoláskorú gyermekek uszodába való eljutását.

Az uszodaépület teljes alaplemezének és pinceszinti szerkezetének kialakítása után a teljes vasbeton szerkezet építése még 2018-ban befejeződött. Jelenleg a projekt leglátványosabb eleme, az íves acéldonga tetőszerkezet helyszíni összeszerelése és felállítása zajlik, így hamarosan megkezdődhetnek a belső szakipari munkák.


A beruházás költségvetési helyzete is megnyugtató. Az építőipari árak emelkedése és a szükséges műszaki bővítések megvalósítása miatt jelentkező többletköltségek finanszírozására az önkormányzat kérelmet nyújtott be a felhasználható társasági adó (tao) keretének megemelésére, amit a Magyar Vízilabda Szövetség jóváhagyott. Így a korábban megítélt és már sikeresen összegyűjtött mintegy 2,8 milliárd forinton túl, a megemelt keret erejéig, további mintegy 2,2 milliárd forint összegű céges taofelajánlást tudott fogadni a II. Kerületi Sport- és Szabadidősport Nonprofit Kft. A cégek által felajánlott taokeret mellett az önkormányzat is jelentős szerepet vállal a helyi közösség szempontjából kiemelt fontosságú fejlesztésben. Az önkormányzat által biztosítandó önerő mértéke meghaladja a bruttó 2 milliárd forintot.

A Szabadság utcai sport- és szabadidőközpont nemcsak uszodával bővül, a II. kerületi önkormányzat a kormány és a főváros támogatásával a jelenlegi közösségi teret is jelentősen továbbfejleszti. Miközben 2018 márciusában megkezdődött a Gyarmati Dezső Uszoda kivitelezése, az önkormányzat társadalmi egyeztetést kezdeményezett a területet az utóbbi években leginkább használó három civil szervezet, a Hidegkúti Sport Club, a Hidegkúti Családi Iránytű Egyesület és a Pétanque Egyesület vezetőségével. A közös munka olyan sikeresnek bizonyult, hogy az önkormányzat a fővárosi TÉR_KÖZ 2018 Városrehabilitációs pályázaton a „Közösségi Liget megvalósítása” című projekttel 300 millió forintos támogatást nyert. A kormány további egymilliárd forintos támogatást nyújtott, aminek köszönhetően meghosszabbított futókör és kültéri fitneszelemek, kerékpáros KRESZ-tanpálya, játszótér és multifunkciós „tinidomb”, szabadtéri „tantermek”, kiülőhelyek, pingpong- és sakkasztalok, pétanque-, röplabda- és focipályák, valamint egy klubhelyiséget és rendészeti jelenlétet biztosító pavilonépület várja majd a helyieket.


Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.