2019. november 22., péntek
Cecília

Belföld

Több makrogazdasági folyamat járult hozzá a költségvetés többletéhez

Több kedvező makrogazdasági folyamatnak köszönhető az, hogy januárban 244,5 milliárd forint volt a költségvetés többlete – mondta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár a kedvező makrogazdasági folyamatok között sorolta fel, hogy tavaly a magyar gazdaság 4,8 százalékkal bővült, emellett a bruttó átlagkeresetek 11,3 százalékkal nőttek és a foglalkoztatottak száma is emelkedett, ma már mintegy 4,5 millióan dolgoznak.


Banai Péter Benő szerint ha többen dolgoznak, és a bérek is nőnek, akkor a munkavállaláshoz kapcsolódó adóbevételek is bővülnek, ez látható a januári adatokban. Ezen túl a korábban megelőlegezett európai uniós támogatások után az Európai Bizottság mintegy 223 milliárd forintnyi átutalása is megjelent bevételként.

Az államtitkár elmondta, hogy a januári kedvező adat alátámasztja az idénre meghatározott 1,8 százalékos GDP (bruttó hazai termék) arányos hiányszám teljesülését. Fontosnak tartja, hogy a hiánycélt tartsák, hiszen ennek is köszönhető, hogy az államadósság ráta csökkenése folytatódhat 2019-ben is.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek