2019. június 19., szerda
Gyárfás

Egyéb XVII.kerület XVIII.kerület

Tovább bővül a reptér

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport bejelentette, hogy a következő két év során folyamatos beruházásokat hajtanak végre, amelyeknek köszönhetően gyorsabbá, kiszámíthatóbbá és kényelmesebbé válik a repülős utazás − tájékoztatott a reptér. Mint írták, megújulnak a biztonsági ellenőrzések, és lesz önkiszolgáló poggyászfeladás is.

Külön csapat segít eligazodni a reptéren (fotó: BUD)

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalma 2015 óta közel ötven százalékkal nőtt, a terminálok tavaly mintegy tizenötmillió utast fogadtak és indítottak. A repülőtér nemrégiben bejelentette egy új terminálépület megépítését, de addig is lesznek változások. A 2019 nyaráig megvalósuló beruházások során a 2B terminálépület több részét átépítik és felújítják: február végéig az irodák és raktárak elbontásával kiszélesítik azt a folyosót, amelyen keresztül a repülőgépről leszálló utasok eljutnak a csomagkiadóhoz. További üzemi területek felszámolásával a csomagkiadó csarnok területe is nagyobb lesz, így az egyik poggyászkiadó futószalag is kibővül. A nyári utazási csúcsidőszakban óránként egy időben akár háromezer ember is érkezhet  a repülőtérre, számukra ezzel csökkenhet a várakozási idő, és gyorsabbá válhat a csomagok felvétele. A mosdókat nemcsak a 2B terminálon, hanem a SkyCourt emeletén is átépítik, kibővítik, aminek köszönhetően a főszezonra mintegy háromszor annyi mosdó áll az utasok rendelkezésére, mint eddig − foglalták össze a tudnivalókat.


A beléptetést már modernizálták (fotó: BUD)

Az indulásnál a repülőtér egy önkiszolgáló csomagfeladási rendszert is tesztüzembe állít a tavasz folyamán, ilyen más nagy repülőtereken már működik. Ennek lényege, hogy az utasok a beszállókártya mellett a poggyászcímkét is kinyomtathatják, és utána feladhatják a bőröndöket. Ez gyorsabb, mint a hagyományos csomagfeladási szolgáltatás. Emellett a repülőtér induló utasai számos további újítással is találkozhatnak.

A nyári szezonig egy fiatalokból toborzott teljes csapat áll szolgálatba a terminálon, amelynek az utasok közvetlen segítése lesz a feladata. Ők a repülőtéren már meglévő információs, támogató szolgáltatásokat összefogva, kiegészítve adnak információt és nyújtanak segítséget az utasoknak. Az információs táblák, képernyők számát is növelik, nemcsak a terminálokban, hanem azok környezetében is. 


Nagyobb poggyászkiadóval készülnek a megnövekedett forgalomra (fotó: BUD)

A beruházások jelentős része a biztonsági intézkedések optimalizálását, fejlesztését célozza, a 2A és a 2B oldalakon egyaránt egy-egy új utasbiztonsági ellenőrző sor épül, a 2A oldalon pedig az ottani kávézó egy részének elbontásával a várakozási területet bővítik. A kapacitásbővítés lehetőséget ad arra, hogy a csúcsidőszakokban a jelenlegihez képest több utassal tudjanak foglalkozni egy órán belül. A bud:plus program első szakaszának beruházásai 2019 nyarán fejeződnek be, a Budapest Airport összesen mintegy 6,5 milliárd forintot fordít csak erre a célra az új terminál megépüléséig hátralévő időben.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek