EUR: 322,00 Ft
CHF: 287,67 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Egyéb Eger

Tovább kell erősíteni magyar–magyar kapcsolatainkat

Habis László polgármester szerint Eger sokrétű nemzetközi kapcsolatokban gondolkodik mind az önkormányzat, mind pedig a város intézményrendszere tekintetében. A város számára nagyon fontosak az Eszterházy Károly Egyetem, az egri gazdasági szereplők és a megyeszékhelyen működő, aktív civil szervezetek jól működő kapcsolatai is, melyekre építeni kell.

– Amellett, hogy új relációkban is gondolkodunk, szeretnénk tovább erősíteni a határon átnyúló, magyar–magyar kapcsolatainkat – szögezte le a városvezető, amikor az egri közgyűlés a város nemzetközi és testvérvárosi kapcsolatrendszerét értékelte. Habis László kiemelte: a tavalyi programok között fontos szerepe volt az Eger és Gyergyószentmiklós 25 éves testvérvárosi kapcsolata alkalmából, 2018 decemberében tett erdélyi látogatásnak. Gyergyószentmiklós városi ünnepén, a Szent Miklós-napokon a hivatalos önkormányzati delegáció mellett 12 egri intézmény képviselői vettek részt. Az út a Bethlen Gábor Alap támogatásával jöhetett létre, és ennek keretében 11 szakmai találkozó és kooperációs megbeszélés valósult meg.


Így zajlott egyeztetés az Egri Szociális Szolgáltató Intézmény, az Egri Városi Sportiskola, az Egri Kulturális és Művészeti Központ, a Gárdonyi Géza Színház, a Dobó István Vármúzeum, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, a Gyermekjóléti és Bölcsődei Igazgatóság, valamint egri óvodák és az Eger Városi Turisztikai Kft. munkatársai és a gyergyószentmiklósi szakmai partnerek között. Szakmai találkozón vett részt továbbá az egri Eszterházy Károly Egyetem és a Babes-Bolyai Tudományegyetem Gyergyószentmiklósi Intézete.

Eger delegációja a szakmai találkozók mellett részt vett a gyergyószentmikósi Szent Miklós-templom búcsúján, megtekintette a Figura Stúdió Színház „Hideg” című, helytörténetből és székelyföldi legendákból táplálkozó előadását, valamint saját standdal és egri borokkal képviselte Eger városát a IX. Kárpát-medencei Disznótoros Főző Fesztivállal egybekötött, V. Gyergyószentmiklósi Forraltbor-készítő Versenyen.


A gyergyószentmiklósi főzőverseny egri standja

Habis László hozzátette: a 2019-es évre vonatkozóan, a „Testvértelepülési programok és együttműködések” pályázati felhívásra Eger MJV Önkormányzata már benyújtotta pályázatát, „Ifjúsági tábor határok nélkül – kell egy hét együttlét” címmel. Amennyiben a támogatást elnyerik, három határon túli magyar település – köztük Gyergyószentmiklós – diákjainak szerveznek ifjúsági tábort Egerben. A program fő célja az lenne, hogy a résztvevő fiatalok átéljék a közös magyarságtudat és összetartozás élményét, megismerjék a magyar kultúra sokszínű értékeit.

Kapcsolódó Cikkek