2020. július 09., csütörtök
Lukrécia

Belföld

Trópusi jógát álmodott a pesti lány

Lebarnulva érkezett találkozónkra Szabó Nóra: Zanzibárból tért most haza. A fiatal jógaoktató 60 országban járt már és nyolcban élt is hosszabb-rövidebb ideig. Bár diplomáciát tanult és a fejlődő országok szakértőjeként végzett Hágában, ma már a jóga az élete és utazásai fő mozgatórugója. Vagy tanulja, vagy tanítja. Továbbképzésen vesz részt, mert azt vallja, hogy folytonosan kell fejlődni és továbbmenni, vagy éppen ő szervez tanfolyamokat Ázsia és Afrika varázslatos helyein. Részben ezért is hívja Tropical Yogának, trópusinak a jóga általa megálmodott változatát.

 

– A Tropical Yoga igazából a természetközeliséget hirdeti. Én abban hiszek, hogy minden, ami jelen van a külső univerzumban, az kicsiben bennünk is itt van, a testünkben. Elsősorban az elemek: föld, víz, tűz, levegő, éter. Például ha úgy érezzük, hogy kicsit kibillentünk önmagunkból, akkor érdemes földelni: olyan jógagyakorlatokat végezni, melyek újra biztonságot adnak. Én alapvetően flow órát tartok – ez azt jelenti, hogy összekötöm a gyakorlatokat. Mindig egy kicsit tánccá alakul az óra, ami mindenkinél más: személyre szabom, itt a résztvevő a fontos. Tematikus órák vannak – egyiken az elengedésen dolgozunk, a másikon a stabilitáson, a harmadikon mondjuk a bizalmon. Az ember megismerheti a saját természetét. Szerintem bármire képesek vagyunk, mindent meg tudunk tenni, de ehhez kulcsfontosságú az, hogy tudjuk, hogy kik vagyunk valójában.


– Miért éppen Budapestet választotta?

– Ez a hely, a most megnyílt Mátrix holisztikus központ nekem azért jó, mert itt nagyon tiszta teret hoztak létre, ami a sejtregenerációt, a sejtek újjászületését segíti. A lenti teremben antennák vannak beépítve, ezek a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen környezeti jeleket bocsátanak ki. Az ottani térnek, ugyanúgy, mint a Mátrixban elérhető Lenyo-gépeknek, van egy egészen pici energiarezgése – ez a szöveti szinkronizációt segíti elő. Én az órákon 432 és 528 Herz közötti zenét használok. Ez a mi természetes rezgésünk, illetve a Föld szívcsakrájának a rezgése. Ha ehhez kapcsolódunk, akkor áthangoljuk magunkat: sokkal gyorsabban beindulnak a gyógyító folyamatok, közelebb kerülünk önmagunkhoz, ki tudjuk hozni a legnagyobb teljesítményt – legyen szó a testünkről, az elménkről, a lelkünkről.


A holisztikus központtal most csomagokat dolgozunk ki. Például olyant, ami egy KIT-programmal kezdődik, 15 perc igazi relaxációval. Ez egy kibernetikai program és azért nagyon jó, mert a stresszből és a rohanásból meg tudunk érkezni, bele tudunk lazulni a folyamatokba. Ha ez után vesz részt valaki a jógán, akkor sokkal intenzívebben fogja érezni az energiát, a jótékony hatás is jobban érvényesül. A dolgok itt egymást támogatják.

Ma a jóga nagyon nagy trenddé is vált, ami nem is baj – mondja Szabó Nóra. Szerinte azonban az is fontos, hogy a nyugati ember számára befogadható, megérthető és fenntartható legyen.

Kapcsolódó Cikkek