2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Külföld

Trump atomfegyvermentes Észak-Koreát akar

Barátjának nevezte Kim Dzsong Unt a kettejük tegnap kezdődött kétnapos találkozója előtt Donald Trump amerikai elnök. Szakértők szerint mindkét vezető a Nobel-békedíj elnyerésére törekszik, de az ázsiai ország nukleáris leszerelése kemény diónak tűnik.

Az észak-koreai propagandamédia már a tárgyalásokat megelőzően is meglepő nyíltsággal tájékoztatott a kiemelkedő jelentőségű diplomáciai találkozóról, a Radio Free Asia koreai szolgálata szerint pedig az első Trump–Kim Dzsong találkozó óta azt harsogják Észak-Koreában, hogy szeretett legnagyobb vezérük a Nobel-békedíj legesélyesebb várományosa.


Korábban Donald Trump is kijelentette, hogy az első amerikai–koreai csúcs elérésével már most jogosnak érezné, ha megkapná a díjat. Ennek megfelelően a két vezető barátságos hangulatban kezdte a találkozót, és az amerikai elnök már már előtte barátjának nevezte a Twitteren az észak-koreai vezetőt.

– Vietnam virágzik, Észak-Korea pedig rövid időn belül ugyanezt élhetné át, ha megindítanák nukleáris leszerelési programjukat – tette hozzá. Trump célja a jelentések szerint is Észak-Korea nukleáris leszerelése.


MTI/AP

 

Az amerikai elnök a találkozó előtt mindezt megerősítette az újságíróknak, és kijelentette: nem hátrál ki Észak-Korea atomfegyver-mentesítésének terve elől. A másik kérdés arra vonatkozott, hogy a mostani tárgyaláson megszületik-e az 1950-ben kezdődött, koreai háborút lezáró békeszerződés. Donald Trump azt válaszolta, hogy ez később dől el. Ezt követően az amerikai elnök reményét fejezte ki, hogy sikeres lesz a megbeszélése Kim Dzsong Unnal.

A koreai vezető semmi konkrét dolgot nem mondott, csupán azt, hogy – szerinte – eredményes lesz a csúcstalálkozó, az eredménynek pedig majd mindenki örülni fog.

A két vezető tegnap egy rövid, húszperces megbeszélést tartott – amelyen csupán két tolmács volt jelen –, majd egy díszvacsorán vettek részt. A tárgyalások ma folytatódnak.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek