2019. november 17., vasárnap
Gergő, Hortenzia

Külföld

Tűz és víz pusztít Ausztráliában

Tűz pusztít Ausztrália legnagyobb szigetén, Tasmánián, a kontinens méretű ország keleti részében, Queenslandben pedig a heves esőzések keltette árvíz okoz gondot.

Tasmánián az elmúlt két napban már 170-190 ezer hektáron ég az erdő – közölte a tartományi tűzoltóság. A száraz, szeles idő nehezíti az oltást, még mintegy negyven tűzfészek terjedését nem állították meg. Hatalmas területek borultak lángba a tartomány középső, déli és délkeleti részén. Lakott területeket is fenyeget a tűz. Egyelőre ötszáz embert kellett kimenekíteni a veszélyeztetett déli Huonville-ből. Az állam tizenhat körzetére adtak ki figyelmeztetést, hogy adott esetben nagyon gyorsan hagyják el lakhelyüket az emberek. A hatóságok közölték, hogy az érintetteknek segélyeket osztanak, ruhákat és élelmiszert adnak.


Az Ausztrália keleti részén fekvő Queenslandben a monszunesők következtében tovább romlik az árvízhelyzet. A meteorológusok előrejelzése szerint szombaton 150-200 milliméternyi eső hullhat az állam északi részén fekvő Townsville környékén. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy ha tovább romlik az árvíz helyzet igyekezzenek magasabban fekvő területekre menni. Korábban a környéket katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították. A következő két napban további heves esőzések várhatók. Mintegy négyszáz katonát mozgósítottak, hogy megvédjék a veszélybe került településeket.

Middleton közelében a Diamantina folyó miatt egy farmer saját helikopterén mentett ki a megáradt területen rekedt autóból két német és két svájci turistát. Mind a négyen sértetlenül kerültek biztonságos helyre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán Viktor: Közép-Európa lesz Európa jövője

  Orbán Viktor: Közép-Európa lesz Európa jövője

  Kellő szerénységgel, de 30 év teljesítményének önbizalmával és az európai helyzet ismeretében mondhatni, hogy 30 éve még azt gondoltuk, Közép-Európa jövője Európa, de ma már azt látni, hogy “mi vagyunk Európa jövője”, és “készen is állunk erre a küldetésre” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Prágában a bársonyos forradalom 30.

 • Bill Gates a világ leggazdagabb embere

  Bill Gates a világ leggazdagabb embere

  Bill Gates, a Microsoft szoftveróriás társalapítója a világ leggazdagabb embere – derül ki a Bloomberg hírügynökség pénteken ismertetett Bloomberg Billionaires Indexéből.

 • Több ezer migráns várakozik Bosznia-Hercegovinában

  Több ezer migráns várakozik Bosznia-Hercegovinában

  Több ezer migráns torlódott fel Bosznia-Hercegovinában, de a számuk akár több tízezerre is nőhet a jövőben – közölte a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese szombat reggel az M1 aktuális csatornán.