EUR: 334,49 Ft
CHF: 314,19 Ft
2020. február 17., hétfő
Donát

Külföld

Tűz ütött ki az egyiptomi főváros főpályaudvarán, halottak, sérültek

Tűz ütött ki szerdán az egyiptomi főváros, Kairó főpályaudvarán, legfrissebb adatok szerint legalább huszonöt ember meghalt, és negyvenheten megsérültek – közölte a helyi sajtó, biztonsági és egészségügyi források.

Korábban tíz halottról szóltak a jelentések.


A katasztrófa után lemondott a közlekedési miniszter. Musztafa Madbuli kormányfő elfogadta Hisám Arafát lemondását.

Egy szemtanú beszámolója szerint hatalmas robbanás hallatszott, amikor egy vonat nekihajtott a vágány végén lévő ütközőbaknak. A szemtanú elszenesedett holttesteket látott mindenhol. Mint elmondta, a peronon állt, és saját szemével látta, hogy egy szerelvény nagy sebességgel belefutott az ütközőbakba. Az emberek menekülni kezdtek, és sokan amiatt haltak meg, hogy felrobbant a mozdony üzemanyagtartálya.


“Egy embert láttam, aki a peronra érkező vonatról integetett és azt kiabálta +Nincs fék!, Nincs fék!+ majd leugrott a szerelvényről” – mondta Ibrahim Husszein, a szemtanúk egyike. Egy másik tanú pedig a robbanást követően az utasokkal történtekről számolt be: “A tűz elborította őket, de így is tovább futottak, míg a baleset helyszínétől néhány méterre összeestek”.

A helyszínen sűrű, fekete füst gomolygott az ég felé.

Mohammed Szaid, a kairói vasúti kórház igazgatója azt mondta, várhatóan növekedni fog a halálos áldozatok száma.

Az al-Áhrám című helyi napilap azt írta, hogy a vonat balesetet szenvedett, és emiatt robbant fel az üzemanyagtartálya, ezt követően tűz keletkezett a pályaudvaron. Az újság szerint a tragédia részleteit még nem erősítették meg hivatalosan.

Musztafa Madbuli kormányfő röviddel a baleset után a helyszínre látogatott. Az egyiptomi televízió által közvetített nyilatkozatában közölte, hogy a balesetben vétkesek szigorú felelősségre vonásra számíthatnak.

Az egyiptomi főügyész szerint az ügyben indított nyomozás fényt derített arra, hogy a halálos balesetet két mozdonyvezető verekedése váltotta ki. Nabíl Szadek elmondta: a szerencsétlenséget okozó szerelvény vezetője a kézifék bekapcsolása nélkül szállt ki a vezetőfülkéből, hogy egy társával verekedjen. A mozdony bekapcsolt fék hiányában egyre nagyobb sebességgel belerohant az ütközőbakba. Az egyiptomi állami televízió szerint az elszabadult mozdony vezetőjét őrizetbe vették.

A II. Ramszesz fáraóról elnevezett pályaudvar a Kairó belvárosában található. A vasútállomás jelentős közlekedési csomópont, két metróvonal és több buszjárat is érinti.

Egyiptomban gyakoriak a közúti és vonatbalesetek a kaotikus közlekedés, az elavult járművek és rosszul karbantartott és felügyelt utak és vasúti pályák miatt.

Az arab ország legsúlyosabb vasúti katasztrófája 2002-ben történt, akkor egy vasúti szerelvényben keletkezett tűzben mintegy 370-en haltak meg Kairótól negyven kilométerre délre.

Az egyiptomi statisztikai hivatal szerint 2017-ben 1793 vasúti baleset történt az országban.

2018 júliusában az egyiptomi vasútfelügyelet vezetőjét menesztették több vonatbaleset után.

Kapcsolódó Cikkek