EUR: 323,17 Ft
CHF: 288,30 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Egyéb Ózd

Új szakasz nyílt az ózdi kohászatban

Max Aicher, az Ózdi Acélművek Kft. tulajdonosa és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter január 28-án írta alá azt a szerződést, amelynek értelmében a magyar állam 30 millió euróért 20 százalékos tulajdonrészt vásárolt az ÓAM Kft.-ből. A kontraktus megkötése után az is elhangzott, hogy a német tulajdonú cég a közeljövőben 60 millió euró értékben hajt végre  technológiai beruházást és eszközbeszerzést a színvonalasabb termékek előállítására és a hatékonyság növelésére. A nagy jelentőségű megállapodásról tartott sajtótájékoztatót Riz Gábor.

Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, örömteli bejelentéssel él, hiszen hosszú ideje várnak az ózdi emberek a kohászat újabb fejlesztésére. Részletesen átgondolt előkészítési folyamat után került sor a két fél megegyezésére és a szerződés aláírására, ami után az állam tulajdonostársként működik együtt az ÓAM Kft.-vel. Hangsúlyozta, hogy az ózdiak számára nagyon fontos és a szívüknek kedves szó a kohászat, hiszen 170 éven át működött az a nagyüzem, amelyik generációknak adott kenyeret. Mostanában újrafogalmazták Ózd és a magyar vaskohászat jövőjét, ahol az Ózdi Acélművek Kft. döntő szerephez jut. Az aláírás – tette hozzá – megerősítette a két felet abban, hogy technológiában és infrastruktúrában is fejleszteni kívánják a hazai kohászat egyik fellegvárát, a betonacélgyártó üzemet. Ennek termékére igény van a magyar építőiparban, az ágazat a következő években mintegy 25 ezer  milliárd forint megrendelésállománnyal rendelkezik, ami biztos megrendelőt és biztos piacot jelent az ÓAM Kft.-nek.


Az országgyűlési képviselő kifejtette: ez az együttműködés üzenet a jövőnek és azoknak a fiataloknak, akik itt szeretnék alakítani a jövőjüket, sorsukat, és Ózdon vagy a térségben akarnak családot alapítani. Megköszönte a magyar államnak és Max Aichernek a kapcsolatok elmélyítését, ami Ózd és a térség számára biztató jövőt ígér. Ez a 60 millió eurós befektetés azt is jelenti, hogy olyan új munkásokra lesz szükség, akik szakértelemmel nyúlnak a vashoz, és a jövőjüket ebben az üzemben tudják elképzelni.

Érthetetlen késedelem

Az utóbbi évek legnagyobb volumenű ipari beruházását jelentették be január 28-án Budapesten, amiről az országos média számos szereplője hírt adott. Ózdon hajt végre az ÓAM Kft. 60 millió eurós fejlesztést, ami munkahelyteremtéssel is jár. Hétfő este sok ózdi tévénéző csupán azért ült a készüléke elé, hogy erről bővebben értesüljön, hiszen mégiscsak a városi televízió lenne a közvetlen hírforrásuk. Csakhogy a hétfő este 19 órakor kezdődő Krónika műsorába nem fért bele ez a fontos hír, csak a másnapiba. Szinte kizárt, hogy televízió híreket követő munkatársai közül senki ne értesült volna erről az eseményről, hogy azt naprakészen közölni tudják. Nem ez volt az első ilyen eset, amikor fontos városi hírt „elfelejtettek” időben vagy egyáltalán közölni.

Ötszáz dolgozónak ad munkát az Ózdi Acélmű Kft.

Riz Gábor: Ózd jövőjét is meghatározza az acélműi fejlesztés

Kapcsolódó Cikkek