EUR: 322,36 Ft
CHF: 287,95 Ft
2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Külföld

Újabb embert vettek őrizetbe Svédországban az ellopott koronaékszerek ügyben

Őrizetbe vették Svédországban a tavaly nyári strängnäsi koronaékszer-lopás egy további gyanúsítottját.

Az illetőt, akinek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, csütörtökön este állították elő, védőt rendeltek ki mellé és folyik a kihallgatása. Vasárnap délig van idő annak eldöntésére, hogy előzetes letartóztatásba helyezik-e – közölte pénteken az ügyészség.


A 400 éves kincsek eltűnésének idején szemtanúk két férfit láttak elmenekülni a helyszínről előbb kerékpáron, majd motorcsónakkal a templom melletti hatalmas tórendszeren. A hajtóvadászat ellenére akkor nem sikerült elfogni őket.

Az egyik feltételezett tolvajt már szeptemberben elfogták, múlt héten megkezdődött a bírósági pere is, amely kedden váratlan fordulatot vett azzal, hogy a rendőrség bejelentette: a Stockholmtól északra fekvő Akersbergában valószínűleg megtalálták IX. Károly király és felesége ellopott temetési jelvényeit.


Az elfogott gyanúsított, Nicklas Bäckström perét akkor elnapolták, hogy lehetővé tegyék a megtalált tárgyak vizsgálatát. Bäckström tagadja bűnösségét, de megtalálták DNS-ét a bűncselekmény helyszínén és egy biciklin, amellyel elmenekült a helyszínről.

A rendőrség a mai napig sem erősítette meg, hogy valóban a Strängnäs katedrálisából tavaly július 31-én ellopott két arany temetési koronát és az országalmát találták-e meg. Mint mondták, minden jel arra utal, hogy a lopott kincsek lettek meg, de teljes bizonyosságot akarnak az ügyben.

A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszereket a tolvajok délidőben, zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el. A székesegyházban temetették el IX. Károly (1550-1611) királyt és második feleségét, az 1625-ben elhunyt Krisztina királynét. A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült. A királyi párt a koronákkal együtt temették el, azokat később vették ki és helyezték vitrinbe.

Bár a strängnäsi, az uppsalai és a västerasi katedrálisban is találhatók királyi temetkezési kellékek, a svéd koronaékszerek nagy többségét a stockholmi királyi kastély alatti páncélteremben őrzik.

Kapcsolódó Cikkek