2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb Nagykanizsa

Újabb sikeres év a múzeumban

Különlegességek, kuriózumok

Sikeres esztendőt zárt a Thúry György Múzeum (TGYM), amely 2018-ban majdnem háromezer tárggyal, dokumentummal gyarapította gyűjteményét. Ez is kiderült az újjáválasztott igazgató, Száraz Csilla közgyűlési beszámolójából.


Az intézmény, hangsúlyozta a szakember, tavaly is igyekezett megfelelni a szakmai elvárásoknak és a látogatók igényeinek.

– A múzeum kihasználta a kiemelkedő gyűjteménye és kiállítóhelyei nyújtotta lehetőségeket, és változatos, színvonalas kiállításokkal, a múzeum tárgyi anyagához és szellemiségéhez kötődő programokkal várta látogatóit – fogalmazott Száraz Csilla, hozzátéve: a Fő úti épületben és a Magyar Plakát Házban tavaly hat nagyszabású időszaki kiállítás nyílt, emellett 12 kisebb kamaratárlatot rendeztek be, amelyekkel egy-egy korszakot meghatározó, jelentős műtárgyra hívták fel a figyelmet.


A Múzeumi Esték ismeretterjesztő sorozatban a közönség előadást hallhatott például az 1956-ban Amerikába kivándorolt magyar közösség életéről, kuriózumokat Mátyás királyról s összefoglalót régi korok karácsonyairól. Az intézmény aktív partnere volt az önkormányzatnak a Thúry György-emlékév programjaiban, az intézmény tudományos emlékülést is szervezett a végvári kapitányról és koráról.

A TGYM múzeumpedagógiai tevékenysége is kiemelkedő, összegzett Száraz Csilla, hiszen sorra érkeznek óvodai és iskolai csoportok a játékos, interaktív foglalkozásokra, s a családoknak szóló egész napos rendezvények is népszerűek. Ám legalább ennyire érdekes és izgalmas a színfalak mögött folyó, a publikum számára jobbára „láthatatlan” munka.

Száraz Csilla kalauzolja Dénes Sándor polgármestert és a vendégeket az egyik tavalyi megnyitón. A múzeum mintegy 12 ezer látogatót fogadott 2018-ban (Fotó: Gergely Szilárd)

– Tavaly is értékes darabokkal gyarapodott a múzeum gyűjteménye – mondta az újjáválasztott igazgató. – Amint a korábbi években, úgy 2018-ban is többen ajándékoztak a város története szempontjából értékes tárgyakat, dokumentumokat az intézménynek. Emellett a látókörünkbe került, pótolhatatlan helytörténeti értékkel bíró darabok megvásárlására, lehetőségeinkhez mérten, a költségvetésünkből különítettünk el keretet. Ezek közül érdemes kiemelni azt a 959 darabból álló irategyüttest, amely neves kanizsai kereskedők, iparosok, takarékpénztárak, bankok, vállalatok, szervezetek XX. század elején keletkezett számláit, szállítóleveleit, cégjelzéses borítékjait, katalógusait tartalmazza. És egyedülálló az az Henry Dunant-érdemrend, amelyet az alsórajki születésű Durgó Katalin önkéntes ápoló kapott áldozatos munkájáért 1972-ben. Az érdemrend a Nemzetközi Vöröskereszt máig legmagasabb elismerése, amelyet évente mindössze két ember vehet át a világon.

Száraz Csilla beszámolójából az is kiderült, hogy a TGYM történeti, néprajzi és régészeti gyűjteménye összesen 2758 tárggyal, dokumentummal gyarapodott. A múzeum munkatársai a kutatásra és a publikálásra is energiát fordítanak, tavaly összesen hét könyvet, szakcikket, tanulmányt írtak, s kéttucatnyi előadást tartottak szakmai konferenciákon, programokon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.