EUR: 344,86 Ft
CHF: 320,85 Ft
2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Belföld

Újszülött halálát okozta Márki-Zay neje?

Egy kisbaba halála miatt indult büntetőügyben hallgatták ki tanúként a bíróságon Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester feleségét. Az asszony szülésznőként egy hatályos kormányrendelet ellenére sem adta be a kis Endrének a vérzékenység megelőzésére szolgáló K-vitamint. A csecsemő halála a vitamin beadásával megelőzhető lett volna.

Márki-Zayné Vincze Felícia korábban több tucat otthonszülést vezetett le a férje által vezetett cég égisze alatt. A kis Endre 2012. november 12-én született, még két hónapos sem volt, amikor 2013. január 8-án a kórházban vérszegénységben elhunyt.


A PestiSrácok felidézi, hogy a kicsi halála miatt emberölés vádjával büntetőeljárás indult a szülők ellen. Márki-Zay Péter feleségét, az otthonszülést levezető szülésznő, nemrég tanúként hallgatták meg a bíróságon, de a Ripost szerint a nőt hamarosan meg is vádolhatják az ügyben.

Márki-Zayné a bíróság előtt elmondta, hogy nyolc éve vezet le otthonszüléseket, úgy, hogy nem követi a gyermekgyógyászati klinikai irányelveket és nem tartja be a hatályos kormányrendeletet. Ezek ugyanis előírják az újszülöttek számára a K-vitamin beadását. A vádirat szerint a kisbabával vérzékenység végzett, ami nem következett volna be, ha megkapja a K-vitamint.


Márki-Zayné szerint a K-vitamin beadása álláspont kérdése, így ennek elmulasztásáról nem is tájékoztatta sem a szülőket, sem a baba orvosát. A polgármester felesége azt is kifejtette a bírónak, még az is lehet, hogy húsz év múlva a K-vitaminról kiderül, hogy többet árt, mint használ.

Érdekesség, hogy a kis Endre háziorvosa ugyanaz a doktornő volt, aki az agárdi „fényevő szülők” gyermekét, a 2013-ban másfél évesen, négy és fél kilósan elhunyt kis Benjamint kezelte. Abban az ügyben el is ítélték a doktornőt. Az sem lehet véletlen, hogy a kis Benjamint is Marki-Zayné segítette világra 2011-ben.

A Ripost szerint a politikus és neje a tudományos állásponttal szembehelyezkedő oltás- és vitaminellenes „egészségügyi szekta” nézeteit vallja és terjeszti.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek