2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Életmód

Urmai Gabriella: Jelena lányai

Az élettolvaj visszatért! Urmai Gabriella hősei ezúttal is hús-vér emberek, történeteiket egy izgalmas, vérfagyasztóan szép és misztikus nyomozás során tárja elénk az író, miközben lerántja a leplet a 12 holttest titkáról.

A sztori a mai Budapesten kezdődik, a szálak azonban évszázadokra vezetnek vissza. Olvasás közben nem ússzuk meg az önvizsgálatot, folyamatosan ott motoszkál a kérdés, hogy mi Átkelők vagy Őrizők vagyunk-e a saját életünkben? Vajon mi mit adnánk érte, ha átléphetnénk abba az életbe, amire valójában vágyunk? Azzal az emberrel, akit igazán szeretünk? Olyan külsővel, amivel nem kell kompromisszumot kötni? Mi az az ár, amit ezért megfizetnénk? Jelena lányai pontosan tudták, mit akarnak az élettől és azt is, hogy hajlandóak ezért megadni mindazt, amit Jelena kér. Jelena, aki több száz év tudásának őrizője, sorsok krónikása és nagy lépések csendes tanúja.


A tizenkét halott éjszakai pillangó története egy-egy pillanatkép hétköznapi emberekről, akiknek egyszerű, de mégis elérhetetlen vágyaik vannak. A sztorikat összekötő noir kisregény pedig egy olyan asszony meséje, aki sosem akart mást, csak második lehetőséget adni ezeknek a nőknek, mégis épp az a vád ellene, hogy mind a tizenkettő életét elvette. Hol az igazság? Egy van belőle, vagy több? Mindenkinek van, vagy csak a törvény szava számít? Urmai Gabriella regénye a misztikum eszközével operál, mégis kijózanítóan éles tükröt tart elénk.

A meglepő csattanóval végződő mesék ugyanúgy behúznak az írónő szürreális világába, mint előző kötetének, a Kilépőkártyának a történetei, ám míg azokat az olvasók inkább a női lélekhez szólónak tartották, Jelena és lányai a férfiak számára is adnak megfejteni valót.


Kapcsolódó Cikkek

  • Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

    Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

    Bátran kijelenthetjük, hogy kifejezetten jól sikerült a Suzuki Vitara újragondolása. A tavaly 30. születésnapját ünneplő széria felújított változata még szinte tininek számít, hiszen hazánkban 2015-ben gördült le a szerelősorról az első frissített vonalvezetésű modell, amelyen a megjelenés mellett több újítás is dicséri a tervezők keze munkáját.

  • Mit együnk tél végén?

    Mit együnk tél végén?

    Amikor szezonálisan étkezünk, étrendünk összhangban van az évszakokkal, de persze ez nem azt jelenti, hogy csak itthon termesztett élelmiszereket együnk.