2019. október 18., péntek
Lukács

Egyéb Pécs

Világhírű lett a pécsi seregély

A sajtó is felfigyelt a nem túl népszerű tollasokra

Decemberben az olasz National Geographic, februárban pedig a britek hozzák le a pécsi Joe Petersburger fotóit, amelyeket a seregélyekről készített. A fotósorozat a nem túl népszerű, de annál intelligensebb madárfaj fészeképítését, fiókagondozását és vonulását mutatja be. A munkába a pécsi fotós olasz kollégája is beszállt.


Már most felfigyelt a világsajtó a pécsi fotós, Joe Petersburger fotósorozatára, amelyet olasz kollégájával, Sergio Pitamitzcal készített a seregélyekről. A világhírű fotós több mint fél évig figyelte a nem túl népszerű madarakat, sőt odúkat is készített nekik, hogy bemutassa, milyen csodálatos állatokról van szó.

Joe Petersburger, aki a Pécsi Tudományegyetemen is tanít Fotó: ©e.m. Török András

– Olasz kollégámmal olyan fajt kerestünk, amely nincs fókuszban, ha természetfotózásról van szó – mondja Joe Petersburger, aki két éve tojásokról készített fotójával aratott elsöprő sikert.


Odúellenőrzéskor lencsevégre kapott, ételt kéregető fiókák. Mellettük egy ki nem kelt tojás (Fotó: Joe Petersburger)

– Kiderült, hogy az elmúlt tíz évben nem készült átfogó anyag a seregélyekről, nemzetközi szinten sem – mondja Joe, aki Pécsett, a kertjében épített odúkban is fotózta a madarakat.

Joe olasz kollégájával úgy osztotta fel a feladatokat, hogy a legátfogóbban tudják megörökíteni a seregélyek életét.

– Olaszországban telelnek, így a kollégám Milánóban, Rómában kapta lencsevégre, ahogy több millió példány berepül a divat fővárosába vagy épp a temetőkbe, ahol az ürülékük szétmarja a síremlékeket – mondja Joe, a Pécsi Tudományegyetem ITD munkatársa.

Rovarcsokorral érkezik az odú szájánál kéregető fiókához a szülő madár

– Sokan nem tudják, de a seregély három termesztett gyümölcsöt tud megemészteni, így „csupán” ezekre jelent veszélyt. A fotózás alatt megfigyeltem, hogy szőlőt, epret és cseresznyét eszik, de amikor a fiókáit eteti, akkor inkább a kártevő rovarokat hozza „haza”, nem a gyümölcsöt – mondja Joe. Ez pedig azt jelentheti, hogy a mezőgazdaság számára még hasznos is lehetne.

Rovarcsokorral érkezik az odú szájánál kéregető fiókához a szülő madár

– Az egyik legizgalmasabb kép akkor készült, mikor a fiókákhoz hét sáskát hozott a seregély – meséli Joe, aki alig hitt a szemének, hogy egy madár hogyan képes erre.

A seregély nagyon intelligens faj, így fotózni sem könnyű.

– Sokat olvastam az intelligenciájukról, ami meg is mutatkozott. Ha valami apróságot cseréltem a fényképezőgépen, már észrevették – mondta Joe. De a pár hónap alatt az is kiderült, hogy nagyon érzékenyek az illatokra, és nemcsak azt veszik figyelembe, hogy milyen a fészek, hanem azt is, hogy annak környezete hogyan néz ki.

A fotósorozattal Joe Petersburger arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a seregély hasznos is lehet, ezért ne bántsák a madarakat. Képeit februárban a brit BBC Wildlife is lehozza, de már most több újság jelezte, hogy igényt tartanának a felvételeire.

Joe képeire már többször felfigyeltek: a vadászó Jégmadár, ami World Press Photo – Nemzetközi Sajtófotó Verseny – 2010. „Természet – Egyedi” kategória 1. helyezés

Kapcsolódó Cikkek