EUR: 322,00 Ft
CHF: 287,67 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Belföld

Vörösiszap-katasztrófa – „Mindennap Angyalkára gondolunk”

Felháborította a vörösiszap-perben hozott minapi ítélet a kolontári tragédiában elhunyt Angyalka családját. Habár tíz ember bűnösségét első fokon megállapította a Győri Törvényszék, a legsúlyosabb ítélet így is csupán két és fél éves.

Gyertya ég szinte minden áldott nap Angyalka fotója előtt, a Juhász család kolontári otthonában. Mindennap Angyalkára gondolunk – mondja sírva Erzsébet, az édesanya.


Az évek telnek, a család azóta gyarapodott, a kis Ádám már iskolás, Dórika, akiért egy ország szorított, ugyancsak iskolába jár, Renáta, a legidősebb lány pedig nemrégiben ment férjhez. Nagy öröm ez a szülőknek, de mint mondják, addig amíg nem vonják felelősségre azokat a személyeket, akik miatt a gyilkos vörös ár kiömlött, nem hegednek be a sebeik.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Mint ismert 2010. október 4-én elöntötte a gyilkos vörösiszap-ár Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet, tíz ember meghalt, köztük a még csak csecsemő Angyalka is, akit édesanyja karjából ragadt el az áradat.


– Ádám kisfiam, a legkisebbik gyakran szokott kérdezni Angyalkáról. Mindig elsírom magam, amikor kezébe fogja a fotóját, és megpuszilgatja. Dóri hároméves volt, amikor a tragédia történt, nem igen beszél róla, de tudom, hogy a lelkében ott cipeli az emlékeket – mondta a Lokálnak Erzsébet.

A család új házat és kártérítést is kapott, ebből Erzsébeték gyermekeik jövőjét igyekeztek biztosítani. Férjével, Zoltánnal reméli, hogy Magyarországon egy ilyen felelőtlen tett nem maradhat szigorú büntetés nélkül.

A Győri Törvényszék tíz ember bűnösségét mondta ki első fokon, de csak ketten kaptak letöltendő büntetést, ráadásul B. Zoltán a Mal Zrt. vezérigazgatója és D. József, műszaki vezérigazgató-helyettes is megúszta két és fél, illetve két év fogházzal, ami a legenyhébb börtönfokozat. Hatan felfüggesztett börtönbüntetést kaptak, egy-egy vádlott pénzbüntetéssel és megrovással úszta meg, a többieket pedig felmentették.

– Habár semmilyen ítélet nem hozhatja vissza Angyalkát, reméljük másodfokon nem ússzák meg ennyivel – mondják a szülők, akik továbbra is várják, hogy a felelősök  kilenc év után végre bocsánatot kérjenek tőlük.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek