2019. október 20., vasárnap
Vendel

Egyéb Székesfehérvár

80 nap alatt a Föld körül

Egy különleges helyszín az utazás során, egy nap egzotikus körülmények között Fotó: Vörösmarty Színház

 

A Vörösmarty Színház és csapata igen aktív: nemrég volt a fergeteges Black Comedy bemutatója, és most itt az újabb premier, Lendvai Zoltán a 80 nap alatt a Föld körül „csehszlovák” átdolgozását állította színpadra. És készülnek az újabb meglepetésre, A vágy nevű villamos előadására, amely A vágy villamosa című drámát jelenti.

Barátság, szerelem, kalandfilm, krimi, mindenféle műfaj egy előadáson belül. Röviden így lehet összefoglalni a Jules Verne klasszikusából Pavel Kohout cseh író által készített sajátos, cseh humorral átszőtt színpadi változatot. A darabban több mint 40 helyszín van, csaknem száz szerep, így maga a mű színpadra állítása is éppen olyan lehetetlen, mint Fogg vállalkozása, hogy 80 nap alatt körbeutazza a Földet. Tudjuk: Fogg terve sikerült, és Lendvai Zoltán és alkotócsapata is sikerrel járt.


– Az fogott meg benne, hogy rögtön látszott, nagy szabadságot, „brillírozási” lehetőséget ad a színészeknek. Olyan az egész, mint egy nagy, félig megrajzolt képregény, amelyet a mindenkori előadás alkotóinak kell kiszínezni. Érdekes lehet a színházbarátok számára, hogy a kedvenc színészeiket sokféle szerepben láthatják a színpadon – mondta Lendvai Zoltán rendező.

A 80 nap alatt a Föld körül főszereplője, Egyed Attila elmondta, szerinte miképp viszonyul egymáshoz a mindennapi valóság és a szerep, Willy Fogg vágya.


– Mindannyian szeretnénk tudni, hogy mennyire vagyunk bátrak. Bizonyos helyzetekben, amikor adódik valami, és egy döntésen múlik, hogy azt véghez visszük, vagy nem, és addig, amíg ez a pillanat nem jön el, addig azt hisszük magunkról, hogy bátrak vagyunk, pedig lehet, hogy eltáncolunk a kihívások elől. Régebben többször volt olyan, hogy délelőtt kitaláltam – miközben csalánteát főztem a konyhában –, hogy most elmegyek, és megmászom a Lomnici-csúcsot. Két óra múlva már úton voltam. Ötvenéves fejjel azon gondolkozom, hogyan lehetne a családdal együtt merész dolgokat csinálni. Amikor nagyon pici még a kisgyerek, nem akarsz elindulni mondjuk Szicíliába, mert nincs értelme végigcipelni őt egy ilyen hosszú úton. De olyan jó lenne vagánynak lenni, mert sokat adhat, hogy ezt meg mertem csinálni, és kizökkentett valami olyasmiből, amibe betokosodtam az életem során – magyarázta a művész.

A darabban egyedüli nőként szereplő Ballér Bianka Audát alakítja, aki minden férfira rányomul.

– Amennyiben lenne lehetőségem, körbeutaznám a Földet, ha lehetne, már most indulnék. Nagyon szeretek utazni, bár kevés helyen jártam. Most az időm sem engedi, hogy csak úgy összecsomagoljak, de egyszer szeretnék eljutni Thaiföldre – mondta Bianka.

A produkció főszerepeiben, Foggot és hű segítőjét, Paspartout-t alakítva Egyed Attilát és Krisztik Csabát láthatjuk. Auda indiai hercegnőt Ballér Bianka, Fixet, a rendőrfelügyelőt Kuna Károly játssza. Mellettük színpadra lép Lábodi Ádám, Kovács Tamás, Keller János, Kelemen István, Kozáry Ferenc, Rovó Tamás, Hajdu Péter e.h., Berencsy Martin m.v. és Babinchak Atanáz m.v.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kinyitották a Kikötőt

  Kinyitották a Kikötőt

  A Kikötő Közösségi Sziget Nyílt Napján ingyenes családi, gyermek, ifjúsági programokkal várták az érdeklődőket!

 • Az egykori Cserhát lakóira emlékeztek

  Az egykori Cserhát lakóira emlékeztek

  Kilencedik alkalommal rendezte meg a városrész múltját felidéző megemlékezést a Cserhát Baráti Társaság a Lovassy Gimnázium udvarán találgató emlékjelnél.

 • Lázár János: Jól haladnak a tram-train munkálatai

  Lázár János: Jól haladnak a tram-train munkálatai

  Jelen pillanatban nincs akadálya annak, hogy 2021 őszén járjon a Tram-Train – ismertette Lázár János. A projektért és a dél-alföldi közlekedés fejlesztéséért felelős kormánybiztos hozzátette, Hódmezővásárhelyen a jövő év tavaszára befejeződik a kivitelezés.