2019. december 11., szerda
Árpád, Árpádina

Belföld

A bevándorláspárti akció elbukott, nem tudták kiszorítani a Fideszt

A Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban (EPP) az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke Brüsszelben az EPP politikai gyűlésének ülése utáni nemzetközi sajtótájékoztatóján. Az Origo összefoglalta, mi is történt Brüsszelben és, mi vezetett idáig.

Az idei év február végén-március elején, az Európai Néppárt egy hangos kisebbsége, egészen pontosan 13 tagpártja, hivatalosan is kezdeményezte a nagyobbik magyar kormánypárt, egyébként a Néppárt egyik – ha nem a – legsikeresebb pártjának kizárását az elvileg konzervatív-keresztény Európai Néppártból. 


Pár nappal ezelőtt készült egy cikk, amiben bemutattuk, melyek azok a pártok és politikusaik, akik kezdeményezték a Fidesz kizárását a Néppártból.

Többek közt köztük van a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV), a portugál Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt (CDS-PP), valamint a Szociáldemokrata Párt (PSD), a görög Új Demokrácia Párt (ND), de a svéd Mérsékelt Párt (M) is és még néhány párt.


Az Origo által elkészített pártok és vezetők ismertetéséből kiderül, hogy nemcsak barátok veszik körül a magyar kormánypártokat az európai pártcsaládjukban, hanem bizony olyan balliberális pártok képviselői is, akik mindenben az ellenkezőjét képviselik a Fidesz által vállalt értékeknek: bevándorláspártiak és sokan közülük olyan közeli kapcsolatot ápolnak a Soros-féle birodalommal, hogy szerepelnek a Soros-birodalom EP-beli “megbízható szövetségeseit” magában foglaló listán is.

Ezért ne lepődjön meg senki azon, hogy pártcsaládon belül is sok ellensége van a Fidesznek, főként kisebb pártok részéről. Számítások szerint ugyanis az Európai Néppártból 36 képviselő szerepel Sorosék baráti listáján, ami jelentős szám, a frakció körülbelül egyhatoda, többek között a fentebb már említett politikusok is rajta szerepelnek, akik valahogy Magyarországot és a magyar kormányt minden alkalommal bőszen bírálják.

A fenti köztudott tényeken túl, ami meglepőbb és elkeserítőbb volt, az az, hogy Manfred Weber is sajátosan viselkedett, és egyre inkább úgy tűnt, hogy a Fidesszel szemben álló, bevándorláspárti pártokat támogatja.Erre utalt az is, hogy Weber ultimátumot intézett a Fidesz bentmaradása feltételeként – idézi fel a portál.

Valamivel egy héttel ezelőtt Magyarországon járt Weber, aki három feltételt szabott, amely biztosítaná a Fidesz bennmaradását az Európai Néppártban: az első feltétel az, hogy a Fidesz „azonnal és végérvényesen leállítja a Brüsszel elleni kampányt”. A második: bocsánatkérés az EPP megbántott tagpártjaitól. A harmadik feltétel, hogy biztosítani kell Soros egyetemének megmaradását Budapesten.

Az már világos, hogy a „megmaradása” szó alaptalan, hiszen az egyetem mind a mai napig működik Budapesten.

Noha Weber igyekezett magát határozott politikusnak mutatni, egy dolgot nem szabad elfelejtenie: a Fidesz-KDNP sok képviselőt delegál a frakcióba, a legnagyobb frakció jelöltje pedig elnyeri az Európai Bizottság elnöki posztját. Erre jelenleg éppen Manfred Webernek, az Európai Néppárt jelöltjének van a legnagyobb esélye, viszont könnyen előfordulhat, hogy ez a Fidesz-KDNP nélkül nem fog menni. De az is lehet, hogy nemcsak a liberálisokra, hanem még a szélsőbaloldali zöldekre is szüksége lesz – ismerteti az Origo.

Ezért a Néppárti csúcsjelölt egyre zavarosabban, ellentmondásosabban nyilatkozott, mert láthatóan két tűz közé került. Hiszen egyrészt szüksége van ugyan a Fidesz támogatására, másrészt viszont meg akart felelni a bevándorláspárti liberális erőknek is Európában, amelyek mindenben szemben állnak a Fidesz által képviselt értékekkel.

Ezek a bevándorláspárti erők ráadásul nemcsak a jelenlegi és a remélt majdani koalíciós partnerek között vannak, hanem, ahogy azt fentebb bemutattuk, sajátos módon az Európai Néppárton belül is jelen vannak már.

A Fideszt ért támadások fő oka, hogy a kormánypártok továbbra is bevándorlásellenes állásponton vannak, és nem hajlandóak ezt feladni annak érdekében, hogy a baloldali, zöld és liberális frakciók igényeinek megfeleljenek.

Szemben Manfred Weberrel, aki láthatóan erőteljes udvarlásba kezdett ezeknek az erőknek.  

Ahogy többször megírtuk az elmúlt napokban: Manfred Webernek ahhoz, hogy elnyerje az annyira áhított bizottsági elnöki posztot, nemcsak a szocialisták és a liberálisok, de a legszélsőségesebben bevándorláspárti zöldek jóindulatára is szüksége van. Ezért kellett hát folyamatosan gesztusokat tennie a bevándorláspártiaknak mellett – fejti ki az Origo.

Néppárton kívüli és belüli bevándorláspárti erők alig várták, hogy bukni láthassák a Fideszt és ezáltal elgördüljön egy újabb “akadály” az elvtelen és teljesen értékmentes együttműködés útjából. Többek közt Judith Sargentini is, aki bár másik frakcióban ül, természetesen illetékesnek érezte magát, hogy beleszóljon a Néppárt belügyeibe, és kvázi kiadta az utasítást, mely szerint “nem elegendő, hogy az Európai Néppárt (EPP) foglalkozik a Fidesz tagságának kérdésével, meg kell kezdenie végre az etikai nagytakarítást, és kérdőre kell vonnia Orbán Viktort, hogy milyen viszonyt kíván ápolni a pártcsaláddal, és hogyan viszonyul az EPP által képviselt politikához.” Magyarul arra vetemedett egy teljesen más pártcsaládba tartozó képviselő, hogy maga szabna feltételeket, és diktálna egy olyan pártcsaládnak, aminek nem is tagja.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Bakondi: Nő a migrációs nyomás

    Bakondi: Nő a migrációs nyomás

    A horvát határrendészet erősödése miatt egyre több migráns indul vissza Szerbia, majd Magyarország, sőt Románia felé – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a közmédiának nyilatkozva kedden a boszniai Bihacon, azt követően, hogy a bosnyák-horvát határra látogatott.