EUR: 326,08 Ft
CHF: 289,57 Ft
2019. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Külföld

A csillám lehet a következő a tiltólistán

Az egyszer használatos műanyag evőeszközök, műanyag tányérok és szívószálak napjai immár meg vannak számlálva, miután az EU parlament szerdán elfogadta a termékek kiszorítására vonatkozó jogszabályt. 2021-től betiltják minden olyan műanyag termék forgalmazását, árusítását amelyek más újrahasznosítható termékkel helyettesíthetőek.

Az EU parlament szerdán szavazott az egyszer használatos műanyagok – főleg a gyorsétkeztetésben a plázákban, az utcai vendéglátó helyeken – alkalmazott „eldobható” műanyag eszközök végleges kitiltásáról a kereskedelemben. A koktélbárok és a kicsi büfések is, de a strandon az üdítőárusok is újrahasznosítható termékekre, alternatív megoldásokra lesznek kényszerítve, hiszen a műanyag szívószálakat és keverőpálcákat is elfelejthetjük 2021-től. Ezeken túlmenően számos más egyszer használatos pazarló termék is hamarosan már csak történelem lesz. Sőt, 2025-re az unió tagországainak gondoskodniuk kell az egyszer használatos műanyag flakonok legalább 25 százalékának újrahasznosításáról. De itt sincs vége, mert 2029-re a műanyag flakonok 90 százalékát össze kell gyűjteniük a tagállamoknak, 2030-ra pedig ezeknek már 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell állniuk.

A jövőben előírhatják azt is, hogy az egyszer használatos műanyag termékeket ne lehessen ingyenesen kínálni. Számos egyéb, listán lévő műanyagot tartalmazó árucikk forgalmazását pedig további feltételekhez kötik. Például figyelmeztető felirat a csomagoláson az adott termék ártalmasságáról, és a környezetre kifejtett káros hatásáról, valamint adatot arról, pontosan mennyi műanyagot tartalmaz. De a dohányzás környezetromboló hatásai sem maradtak ki a törvényből. A dohánygyáraknak viselniük kell a jövőben a cigarettacsikkek begyűjtésének, szállításának, kezelésének költségeit. Nem véletlen ez a szabályzás sem, mivel a csikk a második leggyakrabban eldobott, egyszer használatos műanyagszemét a világon.


A közeljövőben további termékek listázása és tiltása is várható világszerte, mivel ami csillog, az is legtöbbször műanyag. A népszerű dekorációs termék és ruhadísz, a csillám is célkeresztbe került Angliában. Az aktivisták petíciót nyújtottak be a csillám-termékek betiltásáért, azok műanyag tartalma miatt. A csillám ellenes kampány már részsikereket is elért a szigetországban, mivel 2018. augusztusában 61 brit zenei fesztivál elkötelezte magát, hogy megtiltják a résztvevőknek a jövőben a „csillogást”, vagyis a csillámos és műanyag ruhák viselését a rendezvényen. Az ALDI is lépett csillám ügyben és bejelentették, tervezik a Halloween és karácsonyi dekorációs és egyéb termékek esetében a csillám-mentességet. Hasonló lépéseket tett a LUSH kozmetikai üzlethálózata is azzal, hogy a műanyag csillámot a tusfürdőiben biológiailag lebomló anyagra cserélte 2018 január óta.

Mindezen lépések és szabályzók mellett a legfontosabb, hogy a föld lakói eljussanak az önkéntes környezettudatos cselekvés állapotába, amely nemcsak a szelektív hulladékgyűjtésben testesül meg.


Kapcsolódó Cikkek

 • Robert Fico: Az ellenzék és a média gyűlöletet terjeszt

  Robert Fico: Az ellenzék és a média gyűlöletet terjeszt

  Robert Fico korábbi szlovák kormányfő beszélt a TA3 szlovák hírtelevízió műsorában. A volt miniszterelnök azt is elmondta, jót tenne a pártjának, ha bizonyos időt eltölthetne az ellenzékben, de leszögezte, a Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia) szeretné megnyerni a 2020-as parlamenti választásokat – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

 • Holtan találtak két sarkkutatót

  Holtan találtak két sarkkutatót

  Holtan találták a Spitzbergákon (Svalbard-szigetek) két lengyel sarkkutatót. A kutatók egy meredek hegyoldalon jártak szerencsétlenül Európa legészakibb földterületén, a Norvégiához tartozó jeges-tengeri szigetcsoporton.

 • Salvini Brüsszel bevételére készül

  Salvini Brüsszel bevételére készül

  Mint arról korábban beszámoltunk, Matteo Salvini, a Liga olasz kormánypárt és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) szombat délután a milánói Dóm téren tartottak egy egészen erőteljes kampányzárót, ahol hatalmas tömeg jelent meg.