EUR: 336,17 Ft
CHF: 314,04 Ft
2020. január 24., péntek
Timót

Extra

A dohányzási tilalom miatt egészségesebbek a babák

Nemcsak az elképesztően káros, ha egy kismama dohányzik, de az is ha, mellette füstölnek. Magyar kutatók szerint a 2012-es dohányzási tilalom hatására egészségesebb babák születtek.

A dohányzási tilalom hatására jelentősen javult a vendéglátóiparban dolgozó anyák újszülöttjeinek egészsége Magyarországon, többek között nőtt az átlagos születési súlyuk, csökkent a koraszülöttek aránya, továbbá a csecsemőhalálozás esélye is alacsonyabb lett – derült ki az MTA kutatásából. A felmérés során a vendéglátóhelyeken felszolgálóként, pincérként dolgozó nők újszülöttjeinek egészségi mutatóiban a szigorítás előtti és utáni időszak között bekövetkező változást hasonlították össze egy kontrollcsoport hasonló adataival. Eredményeik szerint a dohányzási tilalom javította az érintett anyák újszülöttjeinek egészségét.


– A dohányzási tilalom bevezetése két fő mechanizmus útján javíthatja az újszülöttkori egészséget. Egyrészt arra ösztönözheti a dohányzó nőket, hogy szokjanak le a dohányzásról. Másrészt a tilalom miatt a munkahelyi környezet füstmentessé válik, ezért a passzív dohányzás csökken. Mivel a szakirodalom szerint a születéskori egészségnek jelentős mértékű hosszú távú hatásai vannak, ezért a dohányzási tilalom az érintett újszülöttek későbbi életét is kedvezően érintheti – fogalmazta meg Hajdu Gábor, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa.

Sokan nem tudják, milyen káros


Sajnos óriási probléma, hogy sok kismama nincs tisztában azzal, hogy mennyire káros az ha ő dohányzik vagy ha mellette füstölnek.
„32 éves vagyok, én is körülbelül 16-17 éve dohányzom. 1-2 doboz napi szinten. Imádok cigizni. Most várom a 3. babám. A fiam 10, a lányom 6 éves, most a 6. hónapban vagyok, és kislány lesz. Én az első 2-vel sem tettem le a cigit, hanem napi 7-10 szálat elszívtam. Makkegészségesek, és mind 2-3 kg felett született. Most is így fogom csinálni. Nekem is mondta a család tegyem le, de hogy, mikor párom is dohányzik meg a szüleink is. Így nehéz letenni, ezért inkább napi 7-10 szál, ettől nem hinném, hogy baj lesz. Mert szerintem nekünk a dohányzás az életünk részévé vált” – írta az egyik kommentelő egy babáscsoportban, és sajnos több hasonlót is találhatunk.
„Én cigi, kávéval indítom a napjaimat, meg persze kaja után is nagyon jó. Én is terhes vagyok csajok a 6. hónapban járok. Szerencsére minden rendben van” – írta egy másik kismama.

Tanulási problémákat okozhat

„A terhesség alatti dohányzás nemcsak a fejlődő magzatot károsítja, hanem a születést követően is többféle negatív hatást gyakorolhat. A terhességük alatt dohányzó anyák gyermekeinél gyakoribb a rendszeres és heves puffadással járó kólika, az asztma és a gyermekkori elhízás, néhány kutatás pedig a kicsik érzelmi fejlődésének zavaraival, viselkedésbeli és tanulási problémákkal is összefüggésbe hozza a dohányzást. Ha a terhességünk alatt rendszeresen dohányzik valaki a közvetlen környezetünkben, az ugyanúgy megemeli a koraszülés, a méhen kívüli terhesség, valamint az alacsony születési súllyal történő világrajövetel kockázatait, mint az aktív dohányzás. Egyaránt emelkedik az asztma és az allergiák kialakulásának kockázata, gyakoribbá válnak a tüdő és a fül fertőzései” – foglalta össze az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum.

Illusztráció fotó: Profimedia

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek