2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Belföld

A gazdaság növekedése és a biztosítási piac bővülése szorosan összefügg

A biztosítási szektor éves díjbevétel-növekedése tavaly ugyan gyorsabb volt a GDP bővülésénél is, a biztosítók termékfejlesztése azonban nem követi elég szorosan az ügyféligényeket és a lakosság, valamint a vállalkozások sem élnek kellő mértékben a lehetőségekkel – emelte ki Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a Portfolio gazdasági portál biztosítási konferenciáján, kedden Budapesten

Megjegyezte, hogy az előzetes számok alapján a magyarországi biztosítók együttes díjbevétele tavaly átlépte az 1000 milliárd forintot, a díjbevétel GDP-hez viszonyított aránya ugyanakkor elmaradt a nyugat-európai országok szintjétől.


Gion Gábor a biztosítói és pénztári piacon is szükségesnek nevezte a garanciarendszer kiépítését, amely az elképzelések szerint nem jelent majd jelentős anyagi terhet a piaci szereplőknek. Megkerülhetetlennek nevezte a digitalizációt a szektorban, hozzátéve, a pénzügyi tárca az elektronikus ügyintézés előtt álló akadályok lebontásában partner lesz.

A PM államtitkára kitért arra is, ha az Európai Unió (EU) gazdaságának növekedése nem lassul drasztikusan, a magyar gazdaság 4 százalék feletti mértékben – az uniós növekedés felett 2 százalékponttal – nőhet az idén is. A biztosítási szektorban a bővülés egyik fő lehetséges területének nevezte az egészségbiztosítást, amelynek népszerűségét egyelőre a szolgáltatások magas díja mérsékli. A tervezett, nyugdíj-előtakarékossági célú államkötvényről azt mondta, az nem jelent veszélyt a nyugdíjbiztosításokra, bár kétségtelen, hogy azokkal versenyző megtakarítási forma lesz.


Gion Gábor elmondta: tavaly az szja-bevallások alapján 710 ezer ember vett igénybe a nyugdíjbiztosítás után járó adókedvezményt 28 milliárd forint értékben. A visszaigénylők száma több mint százezerrel emelkedett – fűzte hozzá.

Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke az egységes baleseti bejelentőt felváltó, a Mabisz által kifejlesztett e-kárbejelentőről elmondta, hogy bevezetése óta mintegy 170 ezren töltötték le, és hozzávetőleg 1000 kárbejelentés érkezett ezen keresztül. Megerősítette ugyanakkor, hogy a jövőben sem szűnik meg a papír alapú kárbejelentés.

Szebelédi Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője arról beszélt, hogy az öngondoskodási termékek szerződésszámainak növekedése nem követte a gazdasági bővülés ütemét, ráadásul a hozamok is gyengék voltak. A biztosítói piac fióktelepek nélkül számított éves díjbevétele 1081 milliárd forintot ért el, 86 milliárd forinttal, 7 százalékkal nőtt az előző évhez képest, több mint kétszeres ütemben a piaci szereplők által a vártnál.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Cél a bizalomra épülő, gyors és hatékony közigazgatás

  Cél a bizalomra épülő, gyors és hatékony közigazgatás

  Jogszabálycsomag készült a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítésére, a cél a bizalomra épülő, gyors és hatékony közigazgatás – jelentette be a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Advent a Várkert Bazárban

  Advent a Várkert Bazárban

  Bíró Eszter interaktív családi koncertje, Snétberger Ferenc zenei estje, Both Miklós ősbemutatója és a Random Trip koncertje, kortárs iparművészeti vásár, valamint ingyenes családi és gyermekprogramok az ünnepi készülődés jegyében – idén is várjuk az érdeklődőket a Várkert Bazárban advent idején.

 • Csalók élnek vissza a Tesco nevével

  Csalók élnek vissza a Tesco nevével

  Csalók élnek vissza a Tesco nevével, ismeretlenek hamis nyereményjátékot hirdetve próbálnak adatokat megszerezni a vásárlóktól – tájékoztatta az áruházlánc kedden az MTI-t.