2019. október 21., hétfő
Orsolya

Budapest

A tavasz zamata

Ahogy kisüt a nap, az ízlelőbimbóink is ébredezni kezdenek. Nézzük, milyen tavaszi ízek várnak ránk.

Profimedia, Imagefood SM

Spenóttal töltött tortilla
Hozzávaló: 1 evőkanál vaj, 1/2 csésze szeletelt póréhagyma, 20 dkg sonka, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg spenót, 1 csésze ricotta sajt, ½ csésze tejszín, 1/2 pohár tejföl, 2 csésze reszelt füstölt sajt, 10 db kukorica tortilla, 2-3 dl enchilada szósz, ízlés szerint csípős csilipor, só, bors


Elkészítés: Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a fokhagymát és a hagymát, pároljuk néhány percig, amíg illatos, de még nem barna. Keverjük hozzá a spenótot, a csiliport, a sót, a borsot és pároljuk körülbelül még 5 percig. Keverjük hozzá a ricotta sajtot, a tejfölt, egy csésze karaván sajtot és ízlés szerint a csilipaprikát. Keverjük jól össze, majd vegyük le a tűzről. A sonkákat vágjuk ujjnyi csíkokra, és pirítsuk meg. Közepes lángon melegítsük fel a tortillák mindkét oldalát, körülbelül 15 másodperc egy-egy darab. Osszuk el a spenótos keveréket, hogy minden tortillára jusson. Kenjük meg a masszával a tortillákat, szórjuk meg a sonkával, majd tekerjük fel és helyezzük őket egy hőálló tálba. Öntsük rá az enchilada mártást és szórjuk meg a maradék reszelt füstölt sajttal. Süssük 190 Celsius-fokra előmelegített sütőben körülbelül 15-20 percig, amíg a szósz bugyborékoló és a sajt enyhén pirított nem lesz a széleken.

 

Profimedia, Imagefood SM

Retekleves


Hozzávalók: 1 csokor friss retek, 1 kisebb burgonya, 1/4 fej karalábé, 1 db leveskocka, vaj, liszt
petrezselyem apróra vágva

Elkészítés: Apróra vágjuk a megmosott retkeket, a burgonyát, a karalábét, 4 dl vízben, feltesszük főni, és hozzáadjuk a leveskockát is. Amikor puhára főtt, akkor összeturmixoljuk, és a legvégén vajas rántással behabarjuk. Egy kevés petrezselymet teszünk hozzá. A legvégén retekkel díszítjük.

Medvehagymás nokedli

Profimedia, Depositphotos Inc.

Hozzávalók: 2 csokor medvehagyma, 45 dkg liszt, 15 dkg füstölt szalonna, 25 dkg juhtúró, 1 db tojás, 1 bögre víz, 1 mk. só, olívaolaj
Elkészítés: A frissen szedett medvehagymát megmossuk, majd egy kevés víz hozzáadásával botmixerrel pürésítjük.
Egy tálba szórjuk a lisztet, hozzáadjuk a tojást, a sót, a medvehagymapürét és annyi vizet, hogy galuskasűrűségű masszát kapjunk. Egy nagyobb lábasban sós vizet forralunk, és beleszaggatjuk a galuskákat. 2-3 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben kisütjük a zsírját. A kisült zsírral meglocsoljuk a kész galuskákat, és elkeverjük. Tálaláskor megszórjuk a galuskákat a szalonnakockákkal, rámorzsoljuk juhtúrót, és forrón kínáljuk.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Éttermi etikett

    Éttermi etikett

    Az éttermi viselkedéskultúra nem merül ki abban, hogy képesek vagyunk az étlapról rendelni, és tudjuk, kinek kell először belépni az étterembe, vagy ki választ asztalt.

  • Szeretjük a Naplás tavat

    Szeretjük a Naplás tavat

    A kerületi önkormányzat immár hatodik alkalommal szervezi meg a „Szeretjük a Naplás-tavat” természetvédelmi programot a kerületi óvodák nagycsoportosai számára.

  • A pestújhelyi bomba áldozataira emlékeztek

    A pestújhelyi bomba áldozataira emlékeztek

    Ma már alig élnek azok közül, akik megélték a „pestújhelyi bomba” felrobbanását. Az angol és a szovjet repülők 1944 júniusában, majd szeptemberében folyamatosan bombázták Budapestet, és a vasút miatt Pestújhelyet sem kímélték.