2019. április 23., kedd
Béla

Belföld

ÁSZ: A DK és a Jobbik vádaskodás helyett tartsa be a törvényeket!

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azt javasolja Arató Gergely DK-s, valamint Jakab Péter jobbikos képviselőnek: “a folyamatos vádaskodás, valamint a közvélemény szándékos félrevezetése helyett dolgozzanak azon, hogy a döntő mértékben közpénzekből működő pártjuk betartsa a törvényeket”.

A szervezetnek az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében leszögezték, hogy az ÁSZ elnöke nem kérte országgyűlési képviselők “megbüntetését”, az erről szóló híresztelés hazugság. Domokos László a február 10-én a számvevőszék székházánál megtartott demonstráción történtek kivizsgálását kérte levélben az Országgyűlés elnökétől – tették hozzá. A szervezet álláspontja szerint ugyanis az ÁSZ függetlenségét súlyosan sértő – nem a képviselői tájékozódás érdekében megszervezett – pártpolitikai akcióban részt vevő képviselők visszaéltek a törvényben biztosított jogaikkal, igazolványukat nem a rendeltetésének megfelelően használták.


“A jogállami rendet veszélyeztető jelenségsorozatról” Domokos László levélben tájékoztatta Kövér Lászlót házelnököt. A témát keddi ülésén az Országgyűlés igazságügyi bizottsága is tárgyalta.

Az ÁSZ határozottan visszautasítja az ülésen és sajtótájékoztatókon Arató Gergely és Jakab Péter által megfogalmazott vádaskodásokat, alaptalan rágalmakat – emelték ki.


Úgy fogalmaztak, hogy az ellenzéki képviselők “hazugságokat tartalmazó” nyilatkozatai azért is rendkívül álságosak, mert a DK és a Jobbik gazdálkodását évek óta folyamatosan törvénysértések jellemzik.

Azt írták, hogy a DK könyvvezetése és gazdálkodása 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban sem felelt meg a törvényi előírásoknak. Az ÁSZ azt is feltárta, hogy a párt 2015-2016-ban a jogszabályt megszegve tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el a működéséhez. A tavalyi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során a számvevőszék azt állapította meg, hogy a DK nem szabályszerűen használta fel a jelölőszervezetnek járó költségvetési támogatást. A kampány során a DK a számviteli, a párt- és a kampánytörvényt is megsértette, valamint ismételten tiltott támogatást fogadott el – sorolták.

A Jobbik gazdálkodása, elszámolása a közpénzekkel 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben, 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban sem felelt meg a törvényi előírásoknak, a párt beszámolói egyik évben sem mutattak megbízható és valós képet. Az ÁSZ feltárta továbbá, hogy a Jobbik 2017-ben, majd a tavalyi országgyűlési kampány során is tiltott támogatást fogadott el, jogszabályt szegve – írták.

Mindez azt jelenti, hogy a DK és a Jobbik a felsorolt években sem az adófizetők, sem a saját támogatói, tagsága felé nem számolt el szabályszerűen – összegzett a számvevőszék.

A szervezet leszögezte: alapvető jogállami érdek, hogy a pártok szabályszerűen és átláthatóan gazdálkodjanak. A feltárt törvénysértésekért az érintetteknek kell vállalniuk a felelősséget.

“Teljes mértékben ellentétes” a jogállami normákkal és az európai értékekkel, hogy a fenti pártok a felelősségvállalás helyett az ÁSZ függetlenségét támadják, és “nyomásgyakorlással próbálják befolyásolni a független közpénzügyi ellenőrzést” – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szír őrjöngött a villamoson

  Szír őrjöngött a villamoson

  Múlthét szerdán 15 óra magasságában kaptak riasztást a rendőrök, hogy egy férfi kirúgta a Nyugati térnél a hatos villamos egyik ablakát.

 • Brüsszel megint Sorosnak kedvez

  Brüsszel megint Sorosnak kedvez

  Az Európai Parlament bevándorláspárti többsége szerdán újabb, a migrációt támogató tervet fogadott el. Az előterjesztés szerint Brüsszel még több pénzt ad a Soros-szervezeteknek, hogy azok még több bevándorlót hozzanak be Európába.

 • Orbán Viktor meglocsolta unokáját, Alízt is

  Orbán Viktor meglocsolta unokáját, Alízt is

  Orbán Viktor is hű a húsvéti hagyományokhoz, mindig meglocsolja családjának hölgytagjait. A miniszterelnök húsvét másodnapján korán reggel egy locsolóverset posztolt ki Facebook-oldalán, amint meglocsolja unokáját, Alízt.

 • Öt hónapos babát vertek félholtra

  Öt hónapos babát vertek félholtra

  Mind a négy gyermekét elvették attól az Ötvöskónyiban élő édesanyától, akinek élettársa félholtra verte öt hónapos kisbabájukat, Danikát.