EUR: 334,78 Ft
CHF: 311,68 Ft
2020. január 21., kedd
Ágnes

Belföld

Az egészségügyben elindult egy folyamat a minőségi betegellátás érdekében

Az egészségügyben elindult egy olyan folyamat, amely a minőségi betegállás érdekében nagyobb centrumok létrehozására, megerősítésére törekszik – emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében egy sajtóhírre reagálva.

A Népszava – értesülései alapján – arról írt, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elkészítette és bemutatja a kormánynak egészségügyi programját. A lap tudni véli, hogy a tárca mennyi közpénzt forgatna az egészségügybe.


Az Emmi szerint a cikk megtévesztő, hamis információkat tartalmaz. A minisztérium úgy ítéli meg: “az egészségügyben tett pozitív intézkedések, az ágazat megerősödése nem áll érdekében egyes politikai és anyagi érdekveszteségű, kormányellenes egészségügyi lobbi tagjainak, akik hamis információkkal akarják megzavarni a lakosságot. A balliberális kormányok legnagyobb bűne, hogy elűztek több ezer egészségügyi dolgozót a pályáról, nem gondoskodtak a szakemberek utánpótlásáról, megalázóan alacsony bérért dolgoztatták az orvosokat, ápolókat”.

Kiemelték: a kormány elkötelezett a helyzet javításában. Az ápoló- és orvoshiány csökkentéséért nagyon komoly kormányzati programok, ösztöndíjak, béremelések indultak, az Egészséges Budapest Program keretében a centrumokban fog koncentrálódni az érsebészeti betegellátás, ahol biztosíthatóvá válik a magas szintű technológiai háttér és a magas szakmai tudást igénylő szakembergárda.


A KSH adatai szerint 2010 óta 60 százalékkal csökkent a külföldi munkavállalásra jelentkező orvosok száma, és 2015-höz képest 30 százalékkal csökkent a távozó ápolók száma is – közölték.

A várólisták hosszánál az Emmi szerint az “ellenzék tudatosan összemossa” a tervezett és a tényleges várakozási időket. Mint írták: 2012 júliusától 2018 végéig a kormány mintegy 26 milliárd forint többletforrást biztosított a legrégebben várakozó betegek ellátására, a leghosszabb várakozási idővel rendelkező szolgáltatók számára. A program 2019-ben is folytatódik 6 milliárd forintos keret biztosításával. A rendszer indulásakor a várólistákon mintegy 70 170-en szerepeltek, ezzel szemben 2018 végén ez a szám 28 245-re csökkent.

Azt írták: a legkiemelkedőbb javulás a szürkehályog-műtétek tekintetében történt. Az OECD statisztikába adatot közlő 15 ország közül Magyarországon a második legrövidebb a várakozási idő (45 nap). A csípőprotézis műtétek esetében is jelentős a várakozási idő csökkenés (162 napról 88 napra), és ezzel Magyarország a 6. a 15 ország között. A térdprotézis műtéteknél 48 százalékkal csökkent a várakozási idő. A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt években nemzetközi viszonylatban is jelentős mértékben, 60 százalékkal csökkent a műtéti várólistákon szereplő betegek száma és a várakozási idő – emelték ki.

Kitértek arra is, hogy az elmúlt hónapokban elindított népegészségügyi szűrőprogramok, az egészségmegőrzést támogató “Három generációval az egészségért” nevű praxistámogató program, a HPV-oltás tervezett kiterjesztése, a “Családbarát szülészetek” pályázati programja, mind azt a célt szolgálják, hogy növeljék a magyar emberek egészségben töltött életéveit. Ezeknek az Emmi szerint “már látható eredménye” is van: a férfiak ma már 3,2 évvel, a nők 1,6 évvel hosszabb egészséges életévekre számíthatnak 2010-hez képest.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Brutális baleset az M5-ösön

  Brutális baleset az M5-ösön

  Ismét teljes szélességében járható az M5-ös autópálya Szeged közelében – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.

 • Hasznos megállapodást köt a kormány a fővárossal

  Hasznos megállapodást köt a kormány a fővárossal

  A budapestieknek hasznos megállapodásokat köt a kormány Karácsony Gergely főpolgármesterrel – jelentette be Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a hétvégén.

 • Erősödik a migráció a déli határnál

  Erősödik a migráció a déli határnál

  Nagyon megerősödött a migrációs nyomás a déli határon, a téli időjárás ellenére a szárazföld mellett vízen is próbálkoznak a határsértők – közölte Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

 • Kiborult Bessenyei Ferenc özvegye Márki-Zayra

  Kiborult Bessenyei Ferenc özvegye Márki-Zayra

  Botrányba fulladt Hódmezővásárhelyen Márki-Zay díjátadó ünnepsége, vasárnap. A polgármester beszéde után ugyanis a Promenád beszámolója szerint Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye bejelentette: a díj alapításakor a tőle kért engedélyt a név használatára visszavonja a várostól.