EUR: 336,31 Ft
CHF: 314,10 Ft
2020. január 26., vasárnap
Paula, Vanda

Külföld

Az elektromos cigarettát szívóknál gyakoribbak a szívbetegségek

Az elektromos cigarettát szívóknál gyakoribbak a szívbetegségek, mint az eszközt nem használók körében egy, az Egyesült Államokban készült nagyméretű kutatás szerint.

A tanulmányról csütörtökön közzétett ismertetés szerint a kutatók ugyanakkor nem állapítottak meg ok-okozati összefüggést az elektromos cigaretta és a szívbetegségek gyakoribb előfordulása között.


Az elektromos cigarettára vonatkozó kutatás viszonylag újkeletű, mivel az eszköz az elmúlt évtizedben jelent meg. Az Egyesült Államokban a gyors elterjedése pánikot váltott ki az egészségügyi hatóságoknál. A gimnáziumokban az elektromos cigarettát szívó diákok aránya 78 százalékkal nőtt 2018-ban 2017-hez viszonyítva.

Az elektromos cigaretta nem tartalmaz számos, a hagyományos cigarettában meglévő rákkeltő anyagot, de a kutatók és a közegészségügyi szakértők tudni szeretnék, hogy a nikotinfüggőség ismert kialakulásán túl milyen következményei lehetnek a tartályban lévő folyadék magas hőfokra történő felmelegítésének.


A tanulmányban a kutatók az amerikai járványügyi hatóság (CDC) 2014-ben, 2016-ban és 2017-ben készült mintegy 100 ezer kérdőívét elemezték.

Az elektromos cigarettát szívóknál 34 százalékkal magasabb volt az infarktusok előfordulása, mint az eszközt nem használóknál, tekintetbe véve a kor, a nem, a testtömegindex, a koleszterin, a vérnyomás, illetve a korábbi dohányzás tényezőit is.

Az érrendszeri betegségek 25 százalékkal, a depresszió és a szorongás pedig 55 százalékkal volt gyakoribb.

“Eddig nagyon keveset tudtunk az elektromos cigarettával összefüggő szív- és érrendszeri történésekről” – mondta Mohinder Vindhyal, a Kansasi Egyetem tanára, a tanulmány vezető szerzője. “Ezek az adatok figyelmeztetésként szolgálnak, hogy cselekedni kell és tudomásul kell venni az elektromos cigaretta veszélyét”.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a hagyományos cigarettát szívóknál még mindig magasabb a kockázat a nemdohányzókéhoz képest.

Az ilyen kutatások kizárólag megfigyelő jellegűek és nem bizonyítják, hogy az elektromos cigaretta alkalmazása szív- és érrendszeri megbetegedéseket idéz elő; a kutatók nem vizsgálták a jelenség biológiai lefolyását. Ennek megállapításához további kutatások szükségesek az elektromos cigaretta használatának hosszabb idejű tanulmányozása révén.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nagyon gyorsan terjed a koronavírus Kínában

  Nagyon gyorsan terjed a koronavírus Kínában

  Egyre gyorsabb ütemben terjed az országban az új koronavírus, amely már a lappangási időszakban is fertőző – jelentette ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vasárnap.

 • Egyre több migráns érkezik a tengeren, ha enyhül az idő

  Egyre több migráns érkezik a tengeren, ha enyhül az idő

  Az időjárás enyhülésével a tengeren keresztül Spanyolországba és Olaszországba érkező illegális bevándorlók száma növekedni fog a kutatók és a titkosszolgálatok prognózisa szerint – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombat este az M1 aktuális csatornán.

 • Egyre több a halott a földrengésben

  Egyre több a halott a földrengésben

  Legkevesebb 29 ember veszítette életét a legújabb adatok szerint a péntek esti délkelet-törökországi földrengésben – jelentette az Anadolu török hivatalos hírügynökség a katasztrófavédelemre (AFAD) hivatkozva szombaton.

 • Koronavírus gyanú egy moszkvai szállodában

  Koronavírus gyanú egy moszkvai szállodában

  Egy észak-moszkvai szálloda nyolc vendégét vitték kórházba szombaton magas lázzal, jelenleg vizsgálat alatt állnak, hogy kiderüljön, a tüdőgyulladást okozó új koronavírus fertőzte-e meg őket – tájékoztatta a TASZSZ orosz hírügynökséget egy egészségügyi forrás.