EUR: 326,33 Ft
CHF: 290,72 Ft
2019. május 24., péntek
Eszter, Eliza

Külföld

Az osztrák belügyminiszter korlátozná a menedékkérőknek fizethető órabért

Herbert Kickl osztrák szabadságpárti (FPÖ) belügyminiszter legújabb javaslata szerint a jövőben egységesen 1 euró 50 centes órabért kellene fizetni a menedékkérőknek Ausztriában.

Az elmúlt hétvégén bejelentett kezdeményezését indokolva a miniszter elsősorban azt kifogásolta, hogy a menedékkérők helyenként túl magas órabért kapnak az általuk végzett, többnyire kisegítő jellegű munkáért. A tárcavezető ezzel együtt azt is nehezményezte, hogy a migránsok esetenként jobban kereshetnek, mint a katonai, illetve a civil szolgálatot teljesítő osztrákok: vannak olyan megbízók, akik akár öt eurónál is többet fizetnek nekik óránként.


Javaslata szerint Ausztria-szerte egységesen 1,50 euró órabért kellene fizetni a menedékkérőknek, “és semmiképpen nem többet”.

Az országban a migránsok a menedékkérelem benyújtása után a településeken működő intézményekben, gazdaságokban, például kerti vagy háztáji gazdaságban, szállítmányozó cégeknél dolgozhatnak kisegítő munkásként. A menedékkérőknek járó alapellátást továbbra is megkapják, munkájukat pedig órabérben fizetik. Az órabér összegét mindeddig a megbízó állapította meg. Egy menedékkérő – ha meg akarta tartani a neki járó alapellátást is – havonta legfeljebb 110 eurót kereshetett, családtagjai után pedig további 80 eurót.


Sebastian Kurz kancellár – a fő koalíciós erő Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke – jelezte, hogy támogatja a kisebb koalíciós partnert képviselő miniszterének kezdeményezését. Az osztrák hírügynökségnek nyilatkozva arra emlékeztetett, hogy 2016-ban külügyi és integrációs miniszterként ő maga is tett erre vonatkozó javaslatot, amelyet azonban az akkori kormány nem fogadott el. Kurz akkor kötelező közhasznú munka, úgynevezett “egyeurós munka” bevezetését javasolta a migránsok számára.

Az ellenzéki pártok bírálták a mostani javaslatot. Szerintük az órabér csökkentése nehezítené a menedékkérők integrációját.

A most bejelentett tervezetet következő lépésként szakvéleményezik; várhatóan négy hét múlva készülnek el a szakértői vélemények.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Elkötelezve

  A nap képe: Elkötelezve

  Hatalmas bemutatóval ünnepelte a mexikói lovas szövetség megalakulásának 98. évfordulóját Mexikóvárosban, aminek keretein belül számtalan látványos bemutatókat tartottak a legfialtabbak tehetségek közreműködésével.

 • Bilincsben vitték el a Pókembert

  Bilincsben vitték el a Pókembert

  Több mint hat óra mászás után rendőrök várták az Eiffel-torony torony tetején azt a botcsinálta Pókembert, aki miatt a torony egész területét le kellett zárni.

 • Igazi mutyikirály a brüsszeli bürokrata

  Igazi mutyikirály a brüsszeli bürokrata

  Hamis számlák, biztosítási csalás, legalább 500 000 euró csalárd elköltése, ismét egy elhallgatott bűncselekmény-sorozat az Európai Unió brüsszeli szervezetében.