EUR: 334,52 Ft
CHF: 304,52 Ft
2019. november 22., péntek
Cecília

Külföld

Az új-zélandi terrortámadás után alaposabban figyelnek a titkosszolgálatok

Felhatalmazást kaptak az új-zélandi titkosszolgálatok az alaposabb és mélyrehatóbb megfigyelésre az 50 halálos áldozatot követelő christchurch-i mészárlás után – közölte szerdán a hírszerzésért felelős új-zélandi miniszter.

Andrew Little a New Zealand Herald című napilapnak elmondta, hogy a március 15-ei terrortámadás óta több megfigyelési engedélyt írt alá, azt azonban nem árulta el, hogy pontosan mennyi embert figyelnek meg jelen pillanatban az országban. Mindössze annyit közölt: általában 30 és 40 között van a megfigyeltek száma az országban. Ez a szám most nő, csakúgy, mint a célszemélyek köre – tette hozzá.


Az új-zélandi kormány hétfőn jelentette be, hogy vizsgálóbizottságot hoz létre a christchurch-i mészárlás előzményeinek feltárására, miközben számos bírálat érte a biztonsági és hírszerzési ügynökségeket amiatt, hogy nem álltak készen egy ilyen jellegű támadásra.

Új-Zélandon március 15-én hajtott végre terrortámadást egy ausztrál állampolgárságú férfi két mecset ellen; a lövöldözésben 50 ember halt meg. A mészárlás után nem sokkal elfogott tettes néhány perccel a merénylet előtt 74 oldalas kiáltványt tett közzé, amelyben egyebek között azt hangoztatta, hogy tettét bevándorlásellenessége motiválta.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek