EUR: 326,73 Ft
CHF: 289,58 Ft
2019. május 21., kedd
Konstantin

Külföld

Babis: Prága támogatni fogja a brit kérést a Brexit elhalasztására

Csehország az Európai Tanácsban támogatni fogja Nagy-Britannia kérését, hogy halasszák el a szigetország kilépését az Európai Unióból – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök az európai ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottság szerdai ülésén Prágában.

Babis nem tudja elképzelni, hogy bármelyik uniós tagállam is meggátolná a brit kérés teljesítését, s ezzel előidézné Nagy-Britannia megállapodás nélküli távozását az EU-ból. Csehország számára az lenne a legjobb, ha Nagy-Britannia felülvizsgálná álláspontját, és nem lépne ki – tette hozzá.


A cseh kormányfő felhívta a figyelmet arra: egyelőre nem tudni, hogy mit fog tartalmazni a brit kérés a Brexit elhalasztására.

“Néhány ország ideges emiatt, de nem tudom elképzelni, hogy bárki is ezért meggátolná a brit kérés teljesítését az Európai Tanácsban, ami előidézné a megállapodás nélküli kiválást” – idézte a kormányfő szavait a közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24).


Csehország álláspontja, hogy a “megállapodás nélküli Brexit a lehető legrosszabb megoldás, ezért a kérést (elhalasztására) támogatni fogjuk” – szögezte le Andrej Babis.

Csehország a megállapodás nélküli Brexit esetére törvényt fogadott el, amely szerint bizonyos ideig úgy kezelné Nagy-Britanniát, illetve állampolgárait, mintha az ország továbbra is az EU-tagja lenne. Ezen a téren a csehek elvárják, hogy kölcsönösségi alapon London is így járjon el Csehországgal és állampolgáraival szemben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bieber miatt tiltották ki a turistákat

  Bieber miatt tiltották ki a turistákat

  Le kellett zárni a látogatók elől azt a Jégkorszak végén formálódott Fjadrárgljúfur-szurdokot Izlandon, ahol 2015-ben Justin Bieber forgatta I’ll show you című számának videoklipjét.

 • Milliárdos fizeti a végzősök diákhitelét

  Milliárdos fizeti a végzősök diákhitelét

  Az atlantai Morehouse College teljes végzős évfolyamát lepte meg egy amerikai milliárdos, amikor bejelentette, hogy kifizeti a mintegy 40 millió dollárra (11,7 milliárd forintra) rúgó diákhitelüket.

 • “Európa önjelölt vezetőinek” kedvezőtlen a megítélése

  “Európa önjelölt vezetőinek” kedvezőtlen a megítélése

  Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök, bár önmagukat Európa legfőbb vezetőinek és a világpolitika pozitív szereplőinek gondolják, az európai emberek már kevésbé vannak megelégedve teljesítményükkel – olvasható a Századvég Alapítvány legújabb, a két politikus megítélését vizsgáló közvélemény-kutatásáról szóló közleményben, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.