EUR: 326,55 Ft
CHF: 289,77 Ft
2019. május 21., kedd
Konstantin

Belföld

Bátrabban sztrájkolnak a dolgozók

Ma már határozottabban lépnek fel a munkavállalók, velük együtt pedig a szakszervezetek is határozottabb megmozdulásokkal segítik a harcot a magasabb keresetek érdekében; a cégek többsége együttműködő, ám vannak olyan vállalatok, ahol már jogi eszközöket kell bevetni. A munkáltatói oldal óvatos, bár a tőkeerős cégek általában engednek a követeléseknek – írta a Magyar Nemzet.

A lap keddi számában Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke elmondta, az országos, politikai alapon szervezett elégedetlenséggel szemben a helyi szintű akciókat támogatja az érdekképviselet. A bátrabb fellépéshez hozzájárul az is, hogy kezdenek eloszlani a dolgozói félelmek.


Aláhúzta, ennek egyik fő oka a munkaerőhiány, “de fontos szempont, hogy növekedési időszakot élünk, tehát ma már van megtermelt profit a vállalatoknál, amit el lehet osztani”.

Úgy vélte, a szakszervezetek és a munkavállalók erősödése egészséges folyamat, mivel segít kimozdulni abból a korábbi időszakokra jellemző egyoldalú helyzetből, ami a befektetőknek kedvezett. Palkovics Imre szerint a munkavállaló is tisztában van vele, hogy az egyoldalú helyzet megtört, az elvégzett munkáért pedig tisztességes bért kell fizetni.


Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (Maszsz) elnöke hangsúlyozta: az érdekképviseletek elsősorban tárgyalások útján szeretnének megállapodni a munkáltatóval. A Maszsznak nem célja a sztrájk, csak akkor, ha a tárgyalások kudarcot vallanak.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára a Magyar Nemzetnek elmondta: a nagy, tőkeerős cégek a termelékenységük növeléséből adódóan még az idén képesek megadni akár tíz százalék feletti béremelést is a munkavállalóknak. Ugyanakkor a kis- és középvállalkozói szektort ilyen mértékű felzárkóztatással nem lehet sokkolni, ezért is állt ki a nyolcszázalékos minimálbér-emelés mellett a munkaadói oldal.

Kifejtette: mivel a piaci versenyben a nagy cégek – főként jelentős bérfejlesztésekkel – még inkább elszívják a kisebbek elől a dolgozókat, kiemelten fontos, hogy minél előbb megvalósuljon a kkv-k versenyképességének növelése.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A családban a jövő, nem a migrációban

  A családban a jövő, nem a migrációban

  Május 26-án sorsdöntő választást rendeznek Magyarországon. A tét nagy, ugyanis azt kell eldöntenünk, hogy a keresztény kultúránk megőrzése mellett tesszük le a voksunk, vagy a bevándorlást támogatjuk.

 • Orbán Viktor: Identitásunk megvédése Európa jövője

  Orbán Viktor: Identitásunk megvédése Európa jövője

  Magyarország a sorozatos európai válságok után azt a következtetést vonta le, hogy meg kell őrizni az identitást, meg kell védeni a biztonságot, és tovább kell erősíteni a versenyképességet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a ZalaZone zalaegerszegi járműipari tesztpálya első ütemének átadásán.

 • Nyomoznak a jobbikos aláírások miatt

  Nyomoznak a jobbikos aláírások miatt

  Nyomozást rendelt el a BRFK a Jobbik EP-választási ajánlóívein szereplő valótlan aláírások miatt – közölte a Magyar Nemzet. A lap információi szerint az ügyben feljelentést tett, korábbi jobikos Bertók Márton már ki is hallgatták az ügyben.