EUR: 320,08 Ft
CHF: 279,96 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb Hódmezővásárhely

Bemutatták Endre Béla monográfiáját

Nemrég mutatták be Endre Béla monográfiáját az Alföldi Galériában. Az elkészült könyv méltó emléket állít a vásárhelyi festészet egyik jeles képviselőjének. Dr. Nátyi Róbert művészettörténész, a monográfia szerzője elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben csak kisebb tanulmányokban, cikkekben foglalkoztak a festővel, így épp ideje volt, hogy egy nagyobb kötet is megjelenjen.

Endre Béla számtalan dolog miatt lehet fontos Hódmezővásárhelynek, az egyik ilyen a festészete. A vásárhelyi festészet kapcsán általában Tornyai nevét szoktuk emlegetni, aki kétségtelenül a legjobbak közé tartozott, de mellette Endre Béla is kiemelkedő életművet hozott létre. A tájképek mellett csendéleteket és lakásbelsőket is festett. Az alkotónak a Majolikatelepben is oroszlánrésze volt: nemcsak az első művészeti vezetője volt, de a létrejöttében is nagy szerepet vállalt. Az első világháború környékén csak ő maradt Vásárhelyen, és intézte a telep dolgait.


Endre Béla munkásságát mutatja be a kötet

A megjelent kötet több év kutatómunkájának eredménye, és rengeteg kép teszi még színesebbé.

A szerző, Nátyi Róbert a bemutató során dedikálta is a könyvet

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.