2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Aktuális

Bennünket is veszélyeztet, aki megtagadja a védőoltást!

Senki sem lehet nyugodt, amíg akadnak olyanok, akik nem adatják be gyermekeiknek a kötelező védőoltásokat. A vakcina ugyanis nem ad százszázalékos védelmet, így az összeesküvés-elméletek és tévhitek miatt tiltakozók veszélybe sodorhatnak bárki mást is.

Az Egyesült Államokon kívül Európában több helyen is felütötte a fejét a kanyaró, elsősorban az oltásellenesség terjedése miatt. Hazánk közvetett veszélyben van az ukrajnai és romániai járványok miatt. Tavaly harmincheten haltak bele a betegségbe.


Az oltásellenesek az oltóanyagok higanytartalmát, autizmus miatti félelmeket, összeesküvés-elméleteket és a betegségek eltűnését használják érvként, amikor döntéseiket indokolják.

Dr. Bense Tamás főorvos, gyermekgyógyász szakorvos amellett, hogy cáfolja az érveik valóságalapját, arra hívja fel a figyelmet, hogy magatartásukkal nemcsak saját gyermekeik életét, egészségét kockáztatják, de veszélybe sodorják a társadalom legkiszolgáltatottabbjait, a gyerekeket és azokat a betegeket is, akik valamilyen orvosi indok miatt nem kaphatják meg a védőoltást.


– Nagyon könnyű oltásellenesnek lenni mindaddig, ameddig be nem üt a baj, amit most a helyileg kialakuló kanyarójárványok jelentenek. Idehaza működik egy nagyon jó oltási rendszer, nagyon jó hatékonysággal, közel százszázalékos átoltottsággal, és ennek az oltási fegyelemnek komoly eredményei vannak, amit az oltási statisztika alátámaszt – mondta a szakember.

– Ukrajnában és Romániában szociális okai vannak az oltások elmaradásának, egyszerűen nincs pénz oltóanyagra, és ez minket is veszélyeztet. A társadalomban mindig vannak olyan emberek, akiket nem lehet beoltani, egy szűk rétegnél az egészségügyi körülmények az oltást nem, vagy késleltetve engedélyezik – mutatott rá dr. Bense Tamás. De ez még nem minden! Mint kiemelte, az oltás nem nyújt százszázalékos védelmet, csupán 60–90 százalékosat.

– Tehát, hiába jár el a többség megfelelően, mégis meg tudja kapni a betegséget egy oltásellenes miatt – mutatott rá a kialakulóban lévő veszélyekre dr. Bense Tamás, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az orvostudomány azért küzd, hogy bizonyos veszélyes fertőző betegségek végleg eltűnjenek. Amíg azonban vannak, akik nem oltatják be magukat, gyermekeiket, addig ők ezt a folyamatot lassítják.

– Lehetséges, hogy néhány év múlva, ha százszázalékos lesz az átoltottság, ki tudjuk mondani, hogy egyes betegségek – mint most a fekete himlő – már nem léteznek. De ehhez oltási fegyelem kell, nem pedig az a liberális szemlélet ami Nyugat-Európában divatból, Kelet-Európában anyagi okokból, Magyarországon pedig agymentes, tudatlan kampányoknak köszönhetően terjed – figyelmeztetett a szakorvos.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán Viktor: Barátoknál, Rómában – képek

  Orbán Viktor: Barátoknál, Rómában – képek

  Giorgia Meloni, a Fratelli d’Italia (Olasz Testvérek) párt elnöke meghívására Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mondott szombaton az Atreju nevű jobboldali rendezvényen Rómában.

 • Orbán Viktor: A baloldal be akarja hozni a migránsokat

  Orbán Viktor: A baloldal be akarja hozni a migránsokat

  Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk, és abban is, hogy az itt lévő migránsokat hazavigyék – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján, szombaton Rómában.

 • Gyújtogatások, erőszak és agresszió a párizsi klímameneten

  Gyújtogatások, erőszak és agresszió a párizsi klímameneten

  Az anarchista “black blocs” (Fekete blokk) csoportokhoz tartozó szélsőségesek incidenseket kezdeményeztek szombaton Párizsban az éghajlat védelmében rendezett felvonuláson, a rendőrség a tüntetőket elhatárolódásra kérte a rendbontóktól, miközben a város más pontjain olyan kormányellenes sárgamellényes tiltakozókat állítottak elő, akik tiltott helyszíneken próbáltak meg gyülekezni.