EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 23., szombat
Emőke

Külföld

Bíróság előtt IV. Károly unokája a “von” szócska használata miatt

Száz évvel az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után bíróság elé került az utolsó osztrák császár egyik unokája, amiért az interneten a nemesi származására utaló “von” szócskát használta, amit tilt az osztrák törvény – írta a csütörtöki osztrák sajtó.

A bécsi közigazgatási bíróság megállapította, hogy Habsburg Károly, az utolsó osztrák császár, I. Károly (IV. Károly magyar király) unokája fittyet hányt a 1919-ig visszanyúló törvényre, és a nemesi származására utaló “von” szócskát használta karlvonhabsburg.at című internetes oldalán.


A bíróság feladata igen kényes, meg kell állapítania, hogy sújtsák-e büntetéssel az osztrák császári ház leszármazottját.

Az egy évszázada elfogadott törvény mindössze 20 ezer korona pénzbírságot írt elő a törvény megszegőinek. Egy korábbi ítélet szerint a pénzbírság átváltható euróra. A bírság összegét 70 euróban állapították meg.

Keddi ítéletében azonban a bécsi regionális közigazgatási bíróság úgy döntött, hogy a 1919-ben elfogadott törvény 2019-ben nem alkalmazható. Az ítélet nem végleges, a felek még fellebbezhetnek.

Ausztria 1919-ben törölte el a nemességet, valamint a címeket és az azokkal járó kiváltságokat. Németországban viszont nem törölték el a címeket és a “von” szócska használatát. Egyes Habsburg-leszármazottak erre hivatkozva bírálják, hogy nincs egységes európai döntés a kérdésben.

Kapcsolódó Cikkek