EUR: 320,37 Ft
CHF: 280,14 Ft
2019. április 23., kedd
Béla

Egyéb

Boeing-vizsgálat: Hasonlóságok vannak az etióp és az indonéz légitársaság balesetei között

A légiközlekedési baleseteket vizsgáló francia ügynökség (BEA) szerint egyértelmű hasonlóságok vannak az Ethiopian Airlines márciusi és az indonéz Lion Air tavaly októberi balesete között – közölte a francia ügynökség hétfőn. Mindkét légitársaságnak egy Boeing 737 MAX 8 típusú repülőgépe zuhant le.

A francia repülésbiztonsági hatóság hétfői közlése szerint az etióp légitársaság szerencsétlenül járt gépének feketedobozából származó adatok utalnak a két eset közötti kapcsolatra. Az adatokat további vizsgálatokra is felhasználják.


Az etiópiai hatóságok kérték a francia repülésbiztonsági illetékesek segítséget az Ethiopian Airlines feketedobozai tartalmának elemzéséhez, mert Etiópiában nincs megfelelő eszköz erre.

A francia repülésbiztonsági hatóság közölte, hogy a fedélzeti adatrögzítő adatainak ellenőrzése során a vizsgálatot végző szakértők egyértelmű hasonlóságokat találtak az Ethiopian Airlines és a Lion Air járatainak balesetei között.


A BEA hozzátette, hogy sikerült letölteni az etióp gép feketedobozaiból származó adatokat, ezeket továbbítják az etiópiai hatóságok felé. A BEA közölte, hogy 30 napon belül kiadnak egy előzetes jelentést az ügyben.

Az Ethiopian Airlines Boeing 737 MAX 8 típusú gépe március 10-én indult el Addisz-Abebából Nairobiba, azonban felszállás után hat perccel a földnek csapódott, és több darabra esett szét. Az utasok és a személyzet tagjai – összesen 157 ember – életüket vesztették.

A Lion Air indonéz légitársaság Jakartából Pangkal Pinang városba tartó Boeing 737 MAX 8 típusú gépe 2018. október 29-én zuhant a Jávai-tengerbe. A fedélzeten tartózkodó 189 ember életét vesztette.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.