2019. október 18., péntek
Lukács

Külföld

Döbbenetes! Élőben közvetítette mészárlását az új-zélandi terrorista – Videó!

Katonai ruhába öltözött fegyveres rontott be az egyik christchurchi mecsetbe, majd válogatás nélkül lövöldözni kezdett az imahelyen. Az első hírügynökségi jelentések szerint több százan voltak a mecsetben, ahonnan néhány kilométerre, egy másik helyen is terrortámadás történt. A legfrissebb adatok szerint 49-en haltak meg – számol be az Origo a brutális támadásról.

A terrortámadásnak a legfrissebb hírek szerint legalább 40 áldozata van. Az Otago Daily Times új-zélandi hírportál ugyanakkor olyan részleteket közölt, amelyeket a hatóságok még nem erősítettek meg. Az egyik, valószínűleg ausztrál elkövető a Facebookon élőben közvetítette a terrortámadást.


A lap információi szerint a két mecset közel, mindössze néhány kilométerre fekszik egymástól. A portál úgy tudja, hogy a közelben egy autóban bombát találtak, és az egyik fegyverest egy kórház előtt fogták el. A The Guardian összefoglalója szerint a négy fegyveres között van egy nő is. Mike Bush rendőrfőnök arra kérte a környéken élőket, hogy ne menjenek az imahelyekre, és zárkózzanak be otthon.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök sajtóértekezletén kijelentette: “Ez Új-Zéland egyik legsötétebb napja.” Hozzátette: rendkívüli kegyetlenséggel elkövetett, példa nélkül álló erőszakos cselekményről van szó.


A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy mindenki maradjon otthonában, és az iskolákat egy időre bezárták. Ausztrál jobboldali szélsőséges az a férfi, akit az új-zélandi rendőrök őrizetbe vettek a christchurch-i mecsetek ellen pénteken elkövetett terrortámadások gyanúsítottjaként – közölte az ausztrál miniszterelnök Sydneyben újságírókkal. Az ausztrál hatóságok készséggel segítenek az eset felderítésében – mondta Scott Morrison.

Tovább emelkedett az áldozatok száma

Negyvenkilencre emelkedett az új-zélandi Christchurchben két mecset ellen összehangoltan elkövetett pénteki terrortámadás halálos áldozatainak száma – közölte Mike Bush rendőrfőkapitány tévés sajtótájékoztatóján.

Korábban 40 halálos áldozatról és húsz súlyos sebesültről szóltak a jelentések.

A város központjában lévő Maszdzsid al-Núr mecsetnél 41, Linwood külső kerület mecseténél hét ember halt meg, egy pedig kórházba szállítása után vesztette életét – mondta a rendőrfőkapitány, aki “nagyon alaposan kiterveltnek” nevezte a kettős merényletet.

A rendőrfőkapitány elmondta, hogy a rendőrség több házilag készített, járművekhez erősített robbanószerkezetet talált a mecsetek környékén, ezeket hatástalanították.

A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy az egyik fegyveres a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, majd a 17 perces felvételt feltette az internetre. Arra kérik az embereket, hogy ne nézzék meg a videót és ne osszák meg.

Jacinda Ardern miniszterelnök bejelentette, hogy a hatóságok megemelték a terrorfenyegetettség szintjét, ennek megfelelő intézkedéseket vezettek be a kikötőkben és a repülőtereken.

Minden jel arra mutat, hogy a kettős merénylet “jól megtervezett terrortámadás” volt – tette hozzá.

Korábban Scott Morrison ausztrál miniszterelnök közölte, hogy agresszív viselkedésű, ausztrál jobboldali szélsőséges az a férfi, akit az új-zélandiak őrizetbe vettek a christchurchi terrortámadások egyik gyanúsítottjaként.

Az új-zélandi rendőrség közölte, hogy három férfit és egy nőt vett őrizetbe, és az egyik férfi ausztrál.

Az indonéz külügyminiszter közölte, hogy a Maszdzsid al-Núr mecsetben hat indonéz állampolgár tartózkodott a merénylet idején, közülük háromnak nem esett bántódása, a másik hármat még keresik.

Kapcsolódó Cikkek